Annons:

V: Så får vi Vimmerby och landsbygden att växa

Vad händer med Pelarnebygden om skolbyggnaden säljs? Här är Vänsterpartiets syn i frågan. Håller du med? Röstan nedan.

Annons:

Pelarne är viktigt av många skäl. Här är två.

  • Varje människa och varje plats är en möjlighet. De människor som bor på varje plats känner bäst sina egna och platsens möjligheter.

Det finns gott om exempel på bygder i Sverige som utvecklats enormt till följd av egna initiativ. Bygder dit människor flyttar, där företag startar och där barnkullar växer. Pelarne kan vara en sådan plats. Liksom alla andra i Vimmerby kommun.

  • Kommunen står inför stora behov och inte så små önskemål om investeringar. Som landets näst mest skuldsatta kommun kan vi inte investera ihjäl oss. Reflexen kan inte alltid vara att bygga nytt. Därför är det viktigt att se till vad vi har och hur vi kan använda det effektivt. Det är långt ifrån säkert att det är mest kostnadseffektivt att bygga nytt. Att använda det vi redan har är ofta en billigare, enklare och minst lika hållbar lösning. Om än inte lika rolig.

Finns förslag

I Pelarne finns kommunal egendom som majoriteten vill sälja, men som kanske kan användas istället? Förslag finns! Och ännu fler idéer kommer säkert.

Vänsterpartiet har som hittills enda oppositionsparti lagt fram ett eget budgetförslag för 2017 till fullmäktige nu på måndag.

I vårt förslag finns en satsning på landsbygden. Vi vill dels införa servicepunkter i kransorterna efter modell från flera andra kommuner. Vi avsätter även pengar som landsbygden ska kunna använda för egna utvecklingsprojekt. Pengar som Pelarne skulle ha nytta av.

Vi vill att landsbygden själv ska komma på de där idéerna som får folk att flytta in, företag att starta och växa och barnkullarna att öka. Vi vet att det går.

Skulle odls idéer

Fler goda idéer skulle bli verklighet om landsbygden får ekonomiska medel att marknadsföra sig själv med. Fler skulle tänka i nya banor om de visste att förutsättningarna för att göra verklighet av idéerna är goda.

Tänk er hur det kommer bli. I Pelarne, Tuna och Gullringen, i Frödinge, Djursdala och Södra Vi, i Rumskulla, Storebro och Locknevi och säkert ännu fler byar, skulle människor börja tala väl om sin hembygd. De skulle odla idéer som lockar andra. De skulle utveckla sin egen bygd och säkra framtiden för sina skolor.

Vi skulle få en rad lokala motorer som alla drar åt samma håll och vi skulle få en positiv anda i hela kommunen.

Vimmerby skulle växa.

Jens af Ekenstam Stenman

Vänsterpartiet i Vimmerby

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt