Annons:

Öppet brev till Peter Högberg

Hej Peter! Det är med stor smärta jag konstaterar att ni gjorde verklighet av era planer att lägga ner all musikverksamhet vid Kulturskolan.

Annons:

Detta trots att du säkert förstår konsekvenserna, först och främst för barnen som mister möjligheten att bedriva sitt stora intresse och möjlighet att växa i utveckling och det självförtroende som eget musicerande ger, men också för kommunens attraktionskraft i stort.

En familj som överväger att flytta till en kommun efterfrågar oftast om det finns vissa verksamheter tillgängliga, varav Kulturskola hamnar högt på listan i de många fall då barnen oftast sysslar med musik i en eller annan form.

Likaså kan det vara ett skäl för en familj att flytta ut från en kommun om man har möjlighet om det händer att barnens fritidsintressen beskärs. Du får en mindre attraktiv kommun att bo i!

Du skriver i en artikel att du ska kämpa för att Kulturskolan ska "växa" igen om det blir bättre tider. Jag kan berätta varför vi i Kungliga Filharmonikerna färdas i två flygplan när vi åker på turné; Detta för att om ett plan skulle störta så finns i alla fall hälften av oss kvar så vi kan "växa" igen. När ni nu slaktar hela musikverksamheten finns inget kvar att växa på.

Ni måste börja om från början igen. 

Slakten är ett hån

Som ordförande i Länsmusiken med Camerata Nordica som ensemble borde du förstå något om villkoren för musikalisk verksamhet. Den bygger på en kontinuitet där någon slutar och en annan tar vid i ett naturligt flöde.  

Kompetens har byggts upp under lång tid, traditioner har skapats och de yngre barnen inspireras av de äldre och de tar hand om varandra. Denna långa process bryts självklart vid en nedläggning och tar många år att bygga upp igen. Det som är brutet går inte att återskapa. När barnen lämnat in sina instrument och lärarna flyttat är det slut.

Nu måste ni riva upp det här beslutet och bevara Vimmerbys kulturskola i dess nuvarande form. Det är en skam att just Vimmerby sällar sig till den ytterst lilla skara bland Sveriges kommuner som inte kan erbjuda en kulturskola värd namnet.

Dessutom en av de allra bäst fungerande kulturskolorna i landet. Att slakta en ytterst väl fungerande verksamhet är ett hån mot de krafter i form av engagerade lärare och övrig hängiven personal som under lång tid och med stor målmedvetenhet har byggt upp densamma.

Hälsning
Alf Hörberg
Musiker
Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt