Annons:

Kulturskolans elevförening ifrågasätter Fabriken-flytten

Fabriken ska flyttas till Kulturskolans lokaler i centrala Vimmerby. Foto: Vimmerby Gymnasium

Kulturskolans elevförening ifrågasätter Fabriken-flytten

Flytten av Fabriken har kritiserats från flera håll. Nu ger sig Kulturskolans elevförening in i diskussionen. I en skrivelse till kommunen ifrågasätter elevföreningen flytten. – Vi känner oro över beslutet, heter det bland annat i skrivelsen.

Annons:

Det var i november som den dåvarande kultur- och fritidsnämnden fattade beslut om att flytta verksamheten i Fabriken till Kulturskolan och skapa en Kulturfabrik. Beslutet fattades utan ekonomiska underlag – och enligt den dåvarande ordföranden Peter Högberg (S) har det visat sig att flytten kostar mellan 1 och 1,5 miljoner kronor.

Beslutet har ifrågasatts av oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij och lärare på Vimmerby Gymnasium. Nu ger sig även Kulturskolans elevförening in i debatten. I skrivelsen till kommunen anger man, bland annat, följande skäl för att ifrågasätta flytten:

  • Fabriken vill ändra sin målgrupp till att omfatta ungdomar mellan 13-20 år. I Kulturskolan finns idag verksamhet för barn från 7 år och uppåt. Är det lämpligt att dessa verksamheter bedrivs i samma lokaler? Kommer de mindre barnen att känna sig trygga?
  • Eleverna på Kulturskolan har inte blivit tillfrågade om flytten. Eleverna har nu på Kulturskolans personals initiativ fått lämna reflektioner och det har framkommit att eleverna inte är positivt inställda.
  • Det finns tjejer som säger att de undviker Fabriken då de tycker att det är läskigt där, de känner sig uttittade och att det är bråkigt.
  • När kommunens ekonomi är bättre var löftet att återigen satsa på kulturen och återanställa musiklärare. Kommer det att finnas plats för dessa om Fabriken flyttar till Kulturskolan?
  • Både gymnasiet och AL-skolan har platsbrist. Är det då inte bättre att de hyr under tiden Kulturskolan har mindre personal?

”Har lokaler i toppskick”

Elevföreningen lyfter även fram de ekonomiska aspekterna av flytten.

  • ”Varför flytta en verksamhet som har nästan nyrenoverade och jättefina lokaler till lokaler som idag inte alls är anpassade till fritidsgårdsverksamhet?
  • AL-skolan är i stort behov av renovering varför lägga då pengar på att flytta Fabriken som har lokaler i toppskick?”

Vad som händer med flytten tycks vara oklar. Förra veckan öppnade kommunalrådet Tomas Peterson (M) för att flytta fram flytten, men sa samtidigt att han inte utesluter en flytt i höst.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt