Annons:

Nicholson:

Marie Nicholson (M) har skrivit ett debattinlägg om att mångfald ökar kvalitén.

Nicholson: "Mångfald ökar kvalitén"

Debatten mellan Vimmerbypolitikerna går vidare. Nu har Marie Nicholson (M) formulerat ett debattinlägg, som ni kan läsa här nedan.

Annons:

Kvalité måste bli ledordet för både skola och omsorg. När en verksamhet inte håller måttet, då ska den stängas ner, oavsett om den är privat eller offentlig.

När Helen Nilsson (S) skriver om ett vinsttak för privata utförare inom skola och omsorg så säger hon sig oroa sig för att skattebetalarna inte får valuta för sina pengar. Även jag oroar mig för detta. I undersökning efter undersökning där fokus ligger på kvalitet så hamnar kommunala äldreboenden och kommunala skolor i botten. Bara för att en verksamhet drivs med vinstintresse betyder inte att den är sämre. När en privat utförare lyckas leverera bättre eller likvärdig utbildning/omsorg och ändå göra vinst, då oroar jag mig för att jag inte får valuta för mina skattepengar i den offentliga verksamheten. 

Frågan vi måste ställa oss är snarare varför det kommunala kostar mer. Slösas det med skattepengar? Möjligheten att göra vinst är en drivkraft som gör att man letar efter förbättrad effektivitet. Många offentliga verksamheter skulle nog må gott av att ha en ledning som är närmare den dagliga driften. 55 procent av företagen inom vård och omsorg drivs av kvinnor (kanske fler, senaste SCB -statistik är från 2014). Det här är kvinnor som många gånger själva har arbetat inom omsorg och har sett möjligheter till förbättring. Att begränsa dessa kvinnor är ett slag både mot jämställdheten och mot utvecklingen av vår gemensamma välfärd.

Nilsson (s) skriver vidare att den som är ”skolelev, gammal och skör eller sjuk har det inte så lätt att vara kund på marknaden”. Varför ska man bli undantagen möjligheten att välja bara för att man är ung, gammal eller sjuk? Man slutar inte ha en åsikt eller en önskan om hur man vill ha sin omsorg bara för att man är äldre. Det är när vi är som mest utsatta som vi behöver störst möjligheter att styra över vår situation.

Vilket ansvar har då stat, landsting och kommun? Jo, att sätta upp tydliga kvalitetskrav på skattefinansierad verksamhet, både i egen och i privat regi, att följa upp att kraven efterlevs och som ett sista alternativ stänga ned de som inte håller måttet. 

Marie Nicholson

Moderaterna

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt