Annons:

Nicholson: ”Vi är kanske inne på åttonde chansen”

Marie Nicholson är mycket besviken på hur Centerpartiet hanterat frågan och uppmanar nu Ingela Nilsson Nachtweij att avgå självmant. Foto: Jakob Karlsson

Nicholson: ”Vi är kanske inne på åttonde chansen”

32 dagar in på krisen i stadshuset valde Moderaterna att öppet uppmana Ingela Nilsson Nachtweij att avgå. Marie Nicholson anser att varken kommunalrådet eller Centerpartiet tar situationen på tillräckligt allvar.
– Vi har fått frågan om varför vi inte kan ge Ingela en andra chans, men som jag ser det är vi kanske inne på åttonde chansen, säger Marie Nicholson.

Annons:

Sprickan i Vimmerbyalliansen är till synes total. I fredags meddelade Centerpartiet att kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij har partiets fulla stöd. I dag uppmanar ett enigt moderat parti kommunalrådet att avgå.

”Vi vill idag vädja direkt till Ingela: Ingela, du har bedyrat alla att du ser allvaret i situationen. Du säger att du är beredd att arbeta med dig själv och ditt ledarskap. Tyvärr har ditt agerande gång efter annan visat på det motsatta. Visa nu oss och hela Vimmerby att du verkligen menar vad du säger. Lämna ditt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande och ägna resten av mandatperioden åt de ledarskapsutbildningar och utvecklande arbete som du nu talar om. Låt inte stadshuset bli en experimentverkstad där du ska prova dig fram. Låt inte Vimmerby betala priset för den personliga utvecklingsresa du står inför. Sök sedan förnyat förtroende och kom tillbaka till oss. Kom tillbaka till oss som en förebild inom ledarskap och utan tvivel från oss andra. Gör det för din egen, för kommunens och ditt partis bästa”, skrev Moderaterna i sitt skriftliga uttalande.

 "Alternativt är ett politiskt kaos"

Sedan Ingela Nilsson Nachtweij återgick i tjänst på stadshuset i måndags har nya problematiska situationer uppstått.

– Vi kommer inte gå in i det i detalj, utan det rapporterar vi till allianskollegorna inom Centern och KD.

Centerpartiet fick information om Moderaternas utspel under morgonen och i dag träffade allianspartierna igen för att diskutera situationen. Hur Alliansen ska kunna hålla ihop återstår att se.

– Det är utmaningen såklart. Alternativet är ett politiskt kaos som inte gynnar någon. Därför tror jag att vi kan vara så professionella att det vardagliga arbetet fortsätter. Vi kommer också förändra hur vi arbetar internt, men exakt hur det kommer se ut kan jag inte gå in på i dag.

– Jag hoppas att vi kan jobba tillsammans på ett konstruktivt sätt. Vi vill inte hindra någonting, vi vill inte spräcka något, men vi måste se realiteten.

 "Inne på åttonde chansen"

Enligt Nicholson har Moderaterna ställt flera krav till Centerpartiet under en längre tid.

– Vi har hela tiden varit tydliga med vad som är viktigt under de många möten som vi har haft under en låg tid nu. Vi vill ha ett förändrat ledarskap, vill ha en plan som vi kan tro på och att Centerpartiet tar till sig frågan och tar den på allvar samt att Carolina kommer tillbaka. Jag kan inte tänka mig att det här kommer som någon överraskning för Centerpartiet.

Varför har ni inte krävt kommunalrådets avgång tidigare?

– Vi har krävt de här sakerna hela tiden i interna möten. Inget av det känner vi har hänt och nu går vi därför ut med det här kravet.

Jag tänker på just Nilsson Nachtweijs framtid. Varför har ni inte gått ut med det kravet tidigare?

– Redan i vårt första pressmeddelande skrev vi att om vi inte ser omedelbara förbättringar kommer vi kräva hennes avgång.   

SR:s reporter: Behövs inte mer tid?

– Vi började med detta i maj-juni och tjänstemännen innan dess. Vi har fått frågan om varför vi inte kan ge Ingela en andra chans, men som jag ser det är vi kanske inne på åttonde chansen. Vad vi gör nu är att vi ger Centern en andra chans, om de löser detta så är ingen gladare än vad vi är.

Varför agerade ni inte tidigare?

– I juni förstod vi att det var allvarligt. Jag och Tomas kontaktades av olika tjänstemän och vi borde ha agerat självständigt också, men det är inte vi som ska fälla ett kommunalråd. Det är Centerns uppgift att ta hand om de som de har utsett att representera sitt parti. Därför bör det vara de som löser frågan.

Hur reagerade ni på fredagens besked?

– Det kom lite oväntat, säger Niklas Gustafsson.

Marie Nicholson:

– Jag kände besvikelse framförallt. Framförallt kände vi oss ganska matta. Vi hade förväntat oss ett ordentligt avslut. Det hade självklart krävts mer arbete efter det också, men nu kände vi att den här situationen kommer fortsätta ännu längre och att den inte får ett avslut är det mest skadliga för alla, inklusive Ingela.

Funderat på nya konstellationer 

Under måndagens presskonferens sa Ingela Nilsson Nachtweij att hon inte kunde svara på vad som måste förändras i hennes ledarskap.

– Vi reagerar på att hon inte tagit till sig vad som behöver göras och framförallt att hon vill sprida ansvaret på andra. Självklart krävs det att tjänstemän och politiker hjälper till, men det är inte andra tjänstemän eller politiker som är problemet. Hon måste ta till sig att det är hon själv som måste förändras och inte sprida ansvaret på andra. Efter att vi kommit överens om att Ingela inte skulle vara i stadshuset tog det inte 24 timmar förrän hon var tillbaka. Så kort tid tog det innan Ingela glömde bort att det här är en allvarlig fråga och det visar att vi inte tror att det här kommer räcka till.

Centerns gruppstyrelseordförande Peter Karlsson har flera gånger sagt att alla fakta måste upp på bordet. Behövs det mer information som nu ser det?

– Jag kan se att det inte finns tillräcklig information i media eftersom tjänstemännen valt att inte ta den vägen och det har de full rätt att göra. Däremot har informationen gått fram internt. Ledande centerpartister har suttit med tjänstemännen och hört vad som försiggått. De har fått till sig allt som hänt, sedan kan välja att inte lita på det som sägs, men vi väljer att lita på det eftersom vi själva sett och observerat mycket av de här händelserna.

Är det så du tolkar Karlssons uttalanden, att de inte litar på tjänstemännens utsagor?

– Jag vill inte tolka hans uttalanden.

Kunde ni se att detta skulle kunna hända när ni valde att ingå i en allians under Nilsson Nachtweijs ledning?  

– Det är svårt att säga, men jag som ledde kommunen då kände inte att vi hade så väldigt mycket konstruktiva medskick från Centerpartiet och Ingela, säger Tomas Peterson.

– Att det skulle bli såhär illa hade vi aldrig kunnat förutse. Det fanns tvivel eftersom vi har en historia mellan M och C, men politiskt har det gått bra för vi ligger nära varandra och det måste vara utgångspunkten. Hade det varit M eller jag som hade svårt att samarbeta med Ingela skulle vi ha hanterat det, men det här handlar inte om oss. Det är inte vi som haft problem med Ingela och nu måste vi trygga Vimmerby kommun och se till att tjänstemännen kan arbeta.

SR: Vad tror ni att medborgarna tänker?

– Precis som vi att det är en jäkla soppa och önskar att det tar slut så fort som möjligt.

Vad blir nästa steg?

– Vi vill avvakta och se om Ingela och centerledningen kan ta till sig det vi har sagt idag. Vi har daglig kontakt med tjänstemännen och så fort vi får något till oss som är ett exempel på hur det inte ska vara så flaggar vi upp det till de ledande i Centerpartiet och förväntar oss att de hanterar det och att det blir ett stopp för de sakerna.

Tror ni att Ingela kommer lyssna på detta?

– Hoppet ska vara det sista som överger en så vi får hoppas på det.

I vilket läge kan ni tänka er att spräcka alliansen?

– När det gamla beteeendemönstret återvänder blir det tydligt att punktmarkeringen som Centerpartiet nu har lovat inte klarar att hindra det gamla beteendet och i det läget har vi inget annat alternativt. Det blir skadligt för Vimmerby och oss och alla, men då finns det ingen annan utväg. Så fort det gamla beteendet återkommer kommer det vara skadligt för stadshuset oavsett vilka tjänstemän vi har. Vi kommer inte kunna genomföra vår politik om vi inte har tjänstemän, säger Nicholson och fortsätter:

– Det kan hända imorgon, om en vecka eller så kanske det aldrig händer och då är ingen gladare än vi. Naturligtvis hoppas vi att hon avgår för då får vi ett definitivt slut. Jag hoppas att centern klarar av det när.

Har ni funderat på andra konstellationer?

– Det har vi självklart gjort, men för just den här frågans skull kan vi samarbeta med vem som helst om att göra något så drastiskt. Kommer vi dit blir allting mycket svårare förstås. Då kommer det bli svåra år med mycket förhandlingar.

Ni kan tänka er att samarbeta med alla partier i fullmäktige för att avsätta Nilsson Nachtweij?

– Ja, om det verkligen behövs. Då spelar inte partitillhörigheten någon roll.

Även SD?

– Ja. Jag har mer betänkligheter mot Vänsterpartiet, vi är längre ifrån dem politiskt. Vi kan samarbeta med alla som anser att det är enda vägen ut ur den här frågan.

Fotnot: DV har sökt Leif Larsson, Peter Karlsson, Magnus Danlid och Lars Sandberg. Den enda som återkommit är Peter Karlsson som hänvisat till sina kollegor. Ingela Nilsson Nachtweij vill själv inte ge några kommentarer under dagen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt