Annons:

REPLIK: Ta ansvar i stället för att skylla på oppositionen

På kommunstyrelsen i tisdags berättade Tomas Peterson om majoritetens förslag att införa ett arbetsutskott i kommunstyrelsen, något som både skulle kunna göra arbetet i kommunstyrelsen effektivare och leda till mer samarbete mellan majoritet och opposition.

Annons:

Därför blir jag minst sagt förvånad när jag i Dagens Vimmerby nu läser en fullständig utskällning av oppositionen, som han avslutar med någon slags hot om att han inte vill ha oppositionen i ett arbetsutskott eftersom oppositionen består av ”gästtyckare”.

I kommunstyrelsen var vi flera ledamöter som uttryckte oss lite tveksamt till arbetsutskott, men den verkliga kritiken mot det kom inte från oppositionen utan från de egna leden i majoriteten. Om kommunalrådet vill diskutera det vore det bättre om han lyfte upp argument för vad han tycker, än att skälla på oppositionen.

Det allvarligaste Peterson skriver är dock anklagelser om att oppositionen inte tar den ekonomiska situationen på allvar. Detta säger han i ett läge när kommunstyrelsen redan på årets allra första möte diskuterade att den budget majoriteten nyss har lagt med stor sannolikhet inte kommer hålla.

Innehåller önsketänkande

Majoriteten pratar gärna om att ta ansvar för ekonomin, men sanningen är att de inte gör det själva. Deras budget för 2016 är för svag och innehåller allt för mycket önsketänkande, något som vi alla känt till länge och som jag i otaliga debatter har lyft upp.

Det är inte heller sant att oppositionen inte bryr sig om det ekonomiska läget. Vänsterpartiet la en budget för 2016 som är över 10 miljoner starkare än majoritetens, den säkerheten hade vi behövt för att få lugn i kommunen, och slippa ännu mer besparingar på Vimmerbyborna.

Om majoriteten vill ha förändring och ett lugnare klimat i Vimmerby är mitt råd att de börjar med att ta ansvar för sina beslut istället för att skylla allt på sina motståndare. Att de drivit igenom en budget som både har gjort största delen av Vimmerbyborna tvärförbannade och ändå inte lyckats komma till rätta med ekonomin kan man knappast skylla oppositionen för.

Lars Johansson

Vänsterpartiet 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt