Annons:

Vänsterpartiet: Berätta hur ni tänker majoriteten

Helen Nilsson och Tomas Petersson skriver i en debattartikel att kommunen inte orkar med mer ”vänta och se”-politik. Jag håller helt med er om detta, men det verkar som att ni inte har förstått den kritik ni får från Vänsterpartiet. Problemet är nämligen att er budget är mest vänta, se och hoppas, inte en stabil väg framåt.

Annons:

Det var precis samma visa för ett år sedan, inför budget 2015. Vi visste alla att kommunens ekonomi var i kris, men ni gjorde alldeles för lite åt det. När vi debatterade ekonomin då var svaret från majoriteten att vi inte ska förhasta oss, utan göra ett grundligt arbete. Tycker ni verkligen att det ni presenterat nu är den starka och trygga budget som Vimmerby behöver?

Över 10 miljoner av de besparingar ni tänker er består av önsketänkande: genom färre sjukskrivna, mindre försörjningsstöd, färre placeringar från socialtjänsten, snabbare hemtagning av äldre från sjukhusvistelse och effektivare äldreomsorg. Helt fantastiskt om detta slår in, men har kommunen råd att chansa på detta sätt? På vilket sätt menar ni att detta inte är ”vänta och se”-politik?

Vad gäller skolnedläggningarna har ni ännu inte sagt flaska om hur kostnaderna för fastigheterna kommer påverka kommunen, och vad besparingen verkligen blir. Är det ert sätt att ta ansvar för ekonomin?

Och resultatet i er budget är på pappret 10 miljoner. Anser ni att det är tillräckligt för att kunna börja minska på kommunens enorma skulder, och vara trygga med att bokslutet för 2016 kommer visa det?

Berätta hur ni tänker

Ert uppdrag är att komma tillrätta med kommunens ekonomi, utan att rasera välfärd, förtroende och framtidstro i kommunen. Jag anser att ni misslyckas med båda, och framtiden får visa om jag har rätt.

Er insändare dryper av en spydig ton mot oppositionen. Det bevärdigar jag mig inte att bemöta, utan hoppas istället att ni svarar på mina viktiga frågor om budgeten. Jag är säker på att ni har klart för er hur ni tänker, berätta det gärna för resten av Vimmerbyborna också.

Lars Johansson, Vänsterpartiet

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt