Annons:

Glennfalk: Vimarhems anklagelse om jäv är rena struntet

Vimarhem fortsätter betrakta sig som en egen ”firma”; skild från kommunen och med rätt att delta i de kommunala göromålen efter eget huvud.
Så går det när man har en svaga politiker i kombination med starka tjänstemän.

Annons:

Det är allmänt känt att det behövs en kraftfull ordförande i Vimarhem för att matcha tjänstemannakåren.

Det har inte gått att få till. Varken Centerpartiet eller Socialdemokraterna har lyckats med det, och tillträdande ordföranden Magnus Danlid (c) skulle ha samma svårigheter. Han räddas av att VD:n nu vill lämna.

Att Vimarhem lyckats sammantaget bra beror på flera omständigheter. En är givetvis en skicklig ledning och VD:n har agerat klokt i många fall. Det kan inte tas ifrån honom. Vinsterna de senaste åren har dock inte kommit på grund av marknadsmässiga hyror, snarare flyktingboendet.

Vimarhem var med om den stora bostadskrisen, när Bullerbyhusen var uppbyggda och en av huskropparna fick sättas i malpåse. En kostsam historia.

*

Det hade inte ens nuvarande VD:n, som varit med i snart 30 år, klarat av om bolaget inte haft hjälp av kommunstyrelsen och fullmäktige, som beslöt göra ett äldreboende av huskroppen på Norrgården och ta kostnaderna den vägen.

Men symbiosen har i huvudsak varit bra; Vimarhem har ställt upp med gruppboenden, sociala lägenheter etc och inte minst förlustbyggnationer på mindre orter, men samtidigt utvecklats till ett bolag vid sidan om den politiska kontrollen. Till skillnad mot VEMAB.

Styrelsen i Vimarhem har alltid varit otroligt svag i förhållande till tjänstemännen. I Söderköping hade man för att ett antal år sedan samma problem, där löste man det hela med en ren professionell styrelseordförande (och delvis styrelse) och en ny VD. Det vände upp bolaget.

*

Vimarhem fick för några år sedan kritik från Konkurrensverket för att man inte upphandlade regelmässigt. Tjänstemän misstänktes för att dela ut jobb godtyckligt på ”firman”. Man klarade ut det men fick då ha kontakt med kommunledningen för rådgivning.

Att nu styrelsen anklagar kommunalrådet Helene Nilsson (s) för jäv är rena struntet. Även om hon borde förstått det och agerat utefter jävsmisstanke, så är det väldigt långsökt. Istället är det ”firmans” uttryck för att säga ”ni ska inte lägga er i vår business”.

Det visar ju också att ordföranden Mikael Svensson (s) har större lojalitet till sina styrelsekamrater än den politiska organisation som gett honom uppdraget. Blir givetvis problem internt. Svensson är ordentligt klämd mellan Vimarhems ledning och sitt parti.

Samtidigt fick han ärva ett fantasiavtal mellan styrelsen och VDn av tidigare ordförande. Vimarhem kan hävda att man styrs enligt aktiebolagslagen, men man undviker att samtidigt säga att man också styrs av kommunallagen, dvs är en politiskt styrd organisation.

*

Att sedan s och m har fel om Uven är en annan sak. Självklart ska tomten annonseras ut och prissättas av marknaden, om nu inte Vimarhem vill bygga själva. Men det är inte enbart en fråga för Vimarhem utan för kommunkoncernen, dvs den politiskt styrda kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Så viktig är frågan och den signalen har Vimarhem, både tjänstemän och politiker, fått mycket tydligt. KS/Vimarhem borde annonsera ut tomten för att få ett marknadspris. Om inte annat för att få in fler idéer. Tomtens byggnation är viktig för stadsbilden.

Frågan är om inte ordförandeposten i Vimarhem framöver skulle tas av en av de tyngsta politikerna i kommunstyrelsen. Eller av ett externt proffs. Det är helt möjligt.

Det är viktigt att bolaget kommer in under den kommunala flaggen och upphör att vara någons ”firma”.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt