Annons:

Äntligen, Vimmerby IF – Asllani Court är helt rätt

Kosovare Asllani kan få fotbollsplanen i Bullerbyn uppkallad efter sig. Tummen upp till det förslaget, ger DV:s krönikör. Bilden är ett montage.

Äntligen, Vimmerby IF – Asllani Court är helt rätt

Vimmerby IF har fostrat den enda kvinnliga landslagsspelaren med invandrad bakgrund. För att fler tjejer med liknande bakgrund ska lyckas i samhällets krävs det goda förebilder. Äntligen har VIF bestämt sig för att verkligen lyfta fram "Kosse" som den solklara förebilden för barn i Vimmerby.

Annons:

Redan för ett år sedan skrev jag en krönika om att Vimmerby IF gör för lite för att uppmärksamma att landslagsstjärnan Kosovare Asllani sprang runt i Bullerbyn med en boll under armen när hon var en liten flicka. Det anser jag fortfarande. 

Kosovare Asllani är unik i svensk fotboll. 

I herrlandslagen, allt från a-landslaget ner till de yngsta landslagen, vimlar det av spelare vars föräldrar eller ena förälder kommit till Sverige från något av alla andra länder på vår jord. 

I damlandslagen gör det inte det. 

Bara början?

Att rusta upp och namnge fotbollsplanen i Kosovare Asllanis uppväxtområde efter fotbollsstjärnan är lovvärt. Asllani Court är en fantastisk idé – men ändå bara början. Hoppas jag. 

Vimmerby IF kan göra oändligt mycker mer (jag vet att de försöker och försökt med vissa saker, men att det inte alltid går att lösa) kring landslagsspelaren. Instifta ett stipendium i hennes namn, se till att hon dyker upp i samband med Bullerby Cup och tryck upp en gigantisk affisch på henne vid Arena Ceos. 

Kosovare Asllani ska även fungera som ambassadör till "Tjejtruppen" i Bullerbyn. Förhoppningen är att hon någon gång ska besöka verksamheten, som riktar sig till tjejer i bostadsområdet Bullerbyn. Det är bra, för det är nämligen extremt viktigt att hon kan visa tjejer och flickor att tjejer och flickor med invandrad bakgrund har samma möjligheter i Sverige att lyckas som pojkar med samma bakgrund. 

Ingen ska få stoppa dem. 

De ska inte begränas, inte tvingas stå tillbaka. 

De ska få utforska världen med lika öppna ögon som alla andra. 

Att ge dem en förebild som tagit sig hela vägen från det där skottet på gräsplanen i Bullerby Cup till den där passningen i OS-finalen kan vara en nyckel. Kunde hon, kan jag. 

Den allra bästa

Att jämföra Rosengård med Bullerbyn är möjligt till viss grad, men fler likheter än att många personer med bakgrund i andra delar av världen lever där finns knappast. Det ena är en stadsdel i en av Sveriges största städer, det andra är en stadsdel i en av Sveriges mindre. 

Men drömmarna, viljan och tankarna finns ju där oavsett. 

Det viktigaste är att tjejer – och för den delen även killar – ser att det går att gå hela vägen från en etta i Bullerbyn och bli en framgångsrik författare, musiker, fotbollsspelare eller vad som helst. Alla behöver förebilder. Och nog är Kosovare Asllani den allra bästa.

Äntligen tycks Vimmerby IF ta vara på det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt