Annons:

Kristoffer sprang efter rånarna och blev utsatt för hot om våld

Kristoffer Djurstedt Niska, medarbetare på Ica Supermarket i Vimmerby, sprang efter de två personerna som stal kött i butiken på måndagskvällen. Foto: Ica Supermarket Vimmerby

Kristoffer sprang efter rånarna och blev utsatt för hot om våld

Ica Supermarket i Vimmerby utsattes för rån på måndagskvällen. Medarbetaren Kristoffer Djurstedt Niska agerade och sprang efter de misstänkta rånarna för att få tillbaka det de hade stulit. 
– Jag blev utsatt för hot om våld, säger Kristoffer Djurstedt Niska dagen efter den dramatiska händelsen. 

Annons:

Det var vid 18-tiden på måndagskvällen som två personer, en man och en kvinna i 35-årsåldern från Hultsfreds kommun, stal kött på Ica Supermarket i Vimmerby och avslöjades av butiksmedarbetaren Kristoffer Djurstedt Niska som sprang efter rånarna och mottog flera hot om våld för att få tillbaka varorna som stals. Nu berättar han om gårdagens händelse som slutade med att han fick tillbaka stöldgodset. 

– Det började med att jag satt i kassan och två kunder, som jag har sett och haft problem med i butiken tidigare, gick mot snabbkassorna med varsin Coca Cola i handen och varsin stor ryggsäck på ryggen. De bad mig att öppna grinden för att de hade bråttom till tåget och inte hann betala för colorna, säger Kristoffer Djurstedt Niska. 

Fick tag i ena väskan i butiken

Han kontrade och sa till mannen och kvinnan att han ville kontrollera ryggsäckarnas innehåll.  

– De fick panik och tog sig ut genom grinden till snabbkassorna. Jag sprang i kapp dem ganska snabbt och tog tag i den ena väskan där jag såg att det fanns kött. De stack ut ur butiken och jag hade en av två väskor. Jag såg att de hade varsin väska och fattade direkt att det var lika mycket kött i den andra väskan, säger Kristoffer Djurstedt Niska. 

Medarbetaren sprang ut från butiken och såg de två misstänka rånarna ute på parkeringen. 

– Jag tror inte att de förväntade sig att jag skulle springa efter dem. De stod kvar ute på parkeringen, stod och pratade sinsemellan och såg att jag kom springande när jag var några meter ifrån dem. Då började de springa i riktning mot resecentrum och jag hann ikapp killen som hade väskan kvar när vi passerade tågspåret, säger han. 

Blev utsatt för hot om våld

Det var då som han fick ta emot flera hot om våld från den misstänkte mannen. 

– Han påstod att han hade en pistol som han skulle skjuta mig med om jag inte slutade jaga dem och att han hade en kniv som han skulle knivhugga mig med. Han hoppade mot mig och låtsades som att han skulle hugga mig med en kniv. Han försökte på alla möjliga sätt få mig att sluta jaga dem. 

Visade han upp kniv, pistol eller likande föremål?

– Jag såg inget vapen så det var väl därför jag fortsatte jaga dem hela vägen till resecentrum. Jag var inte så orolig över det, men jag höll därefter ett vettigt avstånd från dem. 

När de kom fram till resecentrum hoppade mannen över tågspåret och ett staket medan kvinna försökte hålla fast honom. 

– Hon är halva min storlek så jag knuffade bort henne och flög över staketet efter honom. Han hade fortfarande köttet med sig och jag förklarade för honom flera gånger att jag enbart jagade honom för att jag ville ha köttet. 

Han sprang runt tre knutar av huset på andra sidan av tågspåret och hörde ljudet av kött som slog i altanen. 

– Han vände upp och ner på sin väska och tömde ut allt kött på backen så jag kunde ta det. Han gav upp köttet för att han ville bli av med mig. Jag samlade ihop allt kött och gick tillbaka till butiken. 

"Pulsen gick upp som fasen"

Det var i början av jakten som Kristoffer ringde butiksägaren Anders Gustafsson som gjorde polisen uppmärksam på vad som hade hänt. 

– När jag kom tillbaka till butiken tog det inte särskilt lång tid innan polisen kom och pratade med mig. Jag fick ge mitt förhör och de kände igen personerna efter att ha tittat på övervakningsfilmen och grep dem under natten. 

Vad fick dig att agera som du gjorde?

– Jag följde rent instinktivt efter dem och hade mycket adrenalin i kroppen. Pulsen gick upp som fasen efteråt när man väl insåg vad som hade hänt. När det väl hände gjorde jag det på ren instinkt. 

Vad har du gjort för reflektioner efter händelsen, och hur mår du?

– Det har hänt mig många gånger så det är inte de första personerna jag har jagat. Jag tycker inte att man ska stjäla så jag försöker stoppa dem om jag kan. 

Vår tidning har under dagen berättat att de två tjuvarna – en man och en kvinna i 35-årsåldern, sitter anhållna misstänkta för rån.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt