Annons:

"Vimmerbys knarkkung" får ingen straffskärpning och kommer inte utvisas från Sverige. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

"Knarkkung" i Vimmerby får inte högre straff – slipper utvisning

Tidigare i år dömdes mannen till två års fängelse för flera fall av narkotikabrott. Åklagaren var inte nöjd med domen och överklagade till Göta hovrätt, som nu säger nej till både högre straff och utvisning för "Vimmerbys knarkkung".

Annons:

Det var i början av mars i år som Vimmerbybon, tillsammans med en annan man i Vimmerby, dömdes för flera fall av narkotikabrott. Polisen slog till mot två adresser i centrala Vimmerby i december och i den yngre mannens bostad, som själv uttryckt att han vill bli "knarkkung" i Vimmerby, hittade man 546 gram cannabis, drygt 67 gram amfetamin och drygt 53 gram kokain. 

I bostaden fanns också bland annat våg, förpackningsmaterial och vakuumpåsar. 

Värdet av den totala mängden narkotika som beslagtogs från de två männen uppgår på gatan till runt 300 000 kronor. 

Mannen, som är i 30-årsåldern, dömdes för fyra fall av narkotikabrott till fängelse i två år. 

Ville se hårdare straff

Men han friades samtidigt från åtalet om ett narkotikabrott. Det rörde sig då om narkotika som hittats hos en kompis i Vimmerby. Åklagaren ansåg att mannen skulle dömas även för den narkotikan och överklagade den delen i domen. 

Åklagaren ville även se ett skarpare straff än två års fängelse. Mannen överklagade också domen och yrkade på ett lägre straff. 

Nu har en enig Göta hovrätt kommit med sin dom och fastställer tingsrättens dom. Det blir varken någon straffskärpning eller strafflindring för mannen. Hovrätten tog del av samma bevisning som tingsrätten och anser inte att mannen ska fällas för ytterligare fall av narkotikabrott. 

Hittade knark på boende för äldre

Åklagaren ansåg dessutom att mannen skulle utvisas från Sverige. Det sa tingsrätten nej till och det säger även hovrätten, trots att åklagaren överklagat även delen, nej till. 

Att utvisa honom och förbjuda honom från att återvända till Sverige under tio år anser inte hovrätten att det finns skäl för trots att det här är den tredje narkotikadomen mot mannen. Straffvärdet på den tidigare brottsligheten har inte varit tillräckligt högt, menar hovrätten. 

Mannen sitter fortsatt häktad i väntan på att fängelsedomen ska verkställas. Under den tiden, tidigare i våras, blev mannen även misstänkt för nya narkotikabrott och då i större omfattning än tidigare. 

På ett boende för äldre i Vimmerby hittades knark som tros ha tillhört mannen.

– Det är hemskt och det ska inte ske, men det är som jag säger en spegel av den ökade problematiken kring droger, sa socialchefen Anette Nilsson till Dagens Vimmerby i samband med upptäckten.

Det ska röra sig om grovt narkotikabrott på grund av mängden, men där har åtal ännu inte väckts. Mannen ska ha erkänt de stora dragen kring det brottet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt