Annons:

HOVRÄTTENS BESLUT:

Även hovrätten dömer "Vimmerbys knarkkung" till utvisning. Foto: Mostphotos

HOVRÄTTENS BESLUT: "Vimmerbys knarkkung" ska utvisas

Den man som i media figurerat under namnet "Vimmerbys knarkkung" kommer utvisas från Sverige. Hovrätten gör ingen annan bedömning än tingsrätten och dömer honom till utvisning med förbud att återvända under tio års tid.

Annons:

Mannen, som kommit att benämnas som "Vimmerbys knarkkung" av media, dömdes tidigt i våras till fängelse i två år för narkotikabrott. Under tiden mannen, som är i 30-årsåldern, väntat på att fängelsedomen skulle verkställas blev han misstänkt för nya brott.

På mannens tidigare arbetsplats, ett boende för äldre i Vimmerby, hittade annan personal från kommunen knark i mannens skåp. Direkt slog man larm till polisen.

– Det är hemskt och det ska inte ske, men det är som jag säger en spegel av den ökade problematiken kring droger, sa socialchefen Anette Nilsson till Dagens Vimmerby i samband med upptäckten.

Misstankarna den här gången rörde grovt narkotikabrott och hela 1,5 kilo cannabis och nästan 1,6 kilo amfetamin. På gatan är värdet närmare en halv miljon kronor, enligt prisuppgifter från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. 

"Bad om en tjänst"

I det första förhöret nekade "Vimmerbys knarkkung" till brott, men i ett nytt förhör inte långt senare erkände han att han kände till narkotikan som hittats. Han berättade då för förhörsledaren att han tre dagar innan han greps tillfrågats av en person om han kunde förvara narkotikan.

I förhör berättar mannen att en kompis kom hem till honom och bad honom om en tjänst. Det ska vara en bekant genom en annan vän och mannen säger sig bara veta vad han kallar sig. Han kan inte heller lämna ut några uppgifter till honom, men säger sig ha träffat honom i Linköping när han skulle köpa narkotika. Enligt "knarkkungen" skulle han bara förvara narkotikan i några dagar för att sedan lämna tillbaka narkotikan. Mannen erkänner därmed innehav, men förnekar att han haft den i syfte att sälja den vidare. Varför just han blev ombedd att förvara narkotikan vet han inte. I efterhand ångrar han att han förvarat narkotikan, men säger att det rörde sig om en impulshandling.

Säger sig vara väletablerad i samhället

I början av sommaren föll domen i tingsrätten mot honom och "Vimmerbys knarkkung", som han själv dagdrömde om att bli, dömdes till ytterligare två år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott. Han dömdes då också till utvisning och förbjöds att återvända hit under en tioårsperiod.

Det var endast frågan om utvisning som mannen överklagade till Göta hovrätt, men hovrätten gör ingen annan bedömning än tingsrätten. Det meddelade man i sin dom på torsdagen. 

I hovrätten har Vimmerbybon hänvisat till att han var under 15 år när han kom till Sverige och att han varit bosatt här sedan dess. Han har också framfört att han vistats här länge, är väletablerad i samhället och inte ligger samhället till last. 

"Jag har både bostad, arbete, flera nära vänner, betalar skatt samt både talar och skriver god svenska", uppger mannen.

Han trycker också på att han inte hade utvisats om saken prövats före augusti 2022, då lagen skärptes kring utvisningar i samband med brott. 

Döms till utvisning

Åklagaren har tryckt på mannens tidigare narkotikabrottslighet och vad han själv skrivit i sina dagboksanteckningar. Just detta menar åklagaren visar att det är uppenbart att mannen agerat inom ramen för ett kriminellt nätverk. Genom att ha ägnat sig åt upprepad kriminalitet anses han vara svagt etablerad i det svenska samhället, enligt åklagaren. 

Hovrätten konstaterar tydligt att det finns relativt starka skäl för att "Vimmerbys knarkkung" skulle slippa utvisning. Det är just det mannen själv pekat på som man hänvisar till. 

"Hovrätten kan konstatera att NN kom hit i unga år, att han vistats en längre tid här i riket, att han har förvärvsarbete och bostad samt att han behärskar det svenska språket. Allt detta ger stöd för att han är etablerad i samhället på sådant sätt att det utgör skäl mot utvisning", skriver hovrätten. 

Samtidigt talar mannens ständiga återfall i narkotikabrottslighet emot att han etablerat sig i samhället. Att den senaste domen också utgörs av grovt narkotikabrott med högt straffvärde spelar också. Hovrätten menar också att mannen måste ha haft kontakter med någon form av kriminellt nätverk. 

Därför dömer även hovrätten mannen till utvisning från Sverige efter att han avtjänat sitt fängelsestraff. Han får inte återvända hit på tio år. Hovrätten var enig.

Domen kan bli överklagad till Högsta domstolen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt