Annons:

Beslutet står fast –

"Vimmerbys knarkkung" får ingen hjälp av hovrätten. Foto: MostPhotos

Beslutet står fast – "Vimmerbys knarkkung" ska utvisas

Den man som i media figurerat under namnet "Vimmerbys knarkkung" kommer utvisas efter avtjänat straff. Högsta domstolen ger honom inte prövningstillstånd. 

Annons:

Mannen, som kommit att benämnas "Vimmerbys knarkkung" i media, dömdes våren 2023 till två års fängelse för narkotikabrott. Under tiden mannen, som är i 30-årsåldern, väntade på att fängelsedomen skulle verkställas blev han misstänkt för nya brott. 

På mannens tidigare arbetsplats, ett boende för äldre i Vimmerby, hittade annan personal från kommunen knark i mannens skåp. Direkt slog man larm till polisen. Det handlade om drygt tre kilo narkotika, som på gatan var värt cirka en halv miljon kronor.

– Det är hemskt och det ska inte ske, men det är som jag säger en spegel av den ökade problematiken kring droger, sa socialchefen Anette Nilsson till Dagens Vimmerby i samband med upptäckten.

Kontakt med kriminellt nätverk

I somras dömdes därför "Vimmerbys knarkkung", som han själv dagdrömde om att bli, till ytterligare två år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott. Han dömdes då också till utvisning och förbjöds att återvända hit under en tioårsperiod. 

Frågan om utvisning överklagade han till Göta hovrätt, men hovrätten gjorde ingen annan bedömning än tingsrätten. Mannen försökte med att han var under 15 år när han kom till Sverige och att han var väletablerad i samhället. 

"Jag har både bostad, arbete, flera nära vänner, betalar skatt samt både talar och skriver god svenska", uppgav mannen.

Det ansåg också hovrätten pekade på att det fanns relativt starka skäl för honom att slippa utvisning, men samtidigt var det så pass högt straffvärde på brotten att man inte kunde bortse från det. Dessutom menade hovrätten att mannen måste haft kontakter med någon form av kriminellt nätverk.

Utvisning väntar

Det här var "knarkkungen" inte nöjd med och han tog därför frågan vidare hela vägen till Högsta domstolen, men HD anser inte att det finns skäl att pröva saken.

"Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd", skriver man. 

Det innebär att mannen, som just nu sitter på anstalt, ska lämna landet när straffet är avtjänat.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt