Annons:

  • Här är

    Drygt tre kilo knark förvarade mannen på ett boende för äldre i Vimmerby. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

  • Här är

    Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

  • Här är

    Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Här är "knarkkungens" egen förklaring till knarket på boendet för äldre

I mars hittades drygt tre kilo knark på ett boende för äldre i Vimmerby. Knarket tillhörde den man som nyligen dömdes till fängelse för narkotikabrott. Boendet var mannens tidigare arbetsplats.
Men hans egen förklaring är att han endats förvarat narkotikan åt en annan person.

Annons:

Det var tidigare i våras som mannen i 25-årsåldern dömdes till två års fängelse för narkotikabrott. Mannen har själv tidigare uttryckt att han ville ta över narkotikaförsäljningen i Vimmerby. 

Under tiden som mannen väntat på att fängelsedomen skulle bli verkställd har han blivit misstänkt nya brott. På mannens tidigare arbetsplats, vilket är ett boende för äldre i Vimmerby, hittade annan personal från kommunen knark i mannens skåp. Direkt slog man larm till polisen.

– Det är hemskt och det ska inte ske, men det är som jag säger en spegel av den ökade problematiken kring droger, sa socialchefen Anette Nilsson till Dagens Vimmerby i samband med upptäckten.

Den här gången rörde misstankarna grovt narkotikabrott och i samband med att åtalet lämnades in mot mannen på måndagen framgick även mängderna. Det rör sig om hela 1,5 kilo cannabis och nästan 1,6 kilo amfetamin. 

På gatan är värdet på narkotikan närmare en halv miljon kronor, enligt prisuppgifter från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Sagt sig förvarat knarket åt en vän

I ett första förhör förnekade "Vimmerbys knarkkung" brott, men i ett nytt förhör inte långt senare erkände han att han kände till narkotikan som hittats. 

Han berättade då för förhörsledaren att han tre dagar innan han greps tillfrågats av en person om han kunde förvara narkotikan. 

i förhör berättar mannen att en kompis kom hem till honom och bad honom om en tjänst. Det ska vara en bekant genom en annan vän och mannen säger sig bara veta vad han kallar sig. Han kan inte heller lämna ut några uppgifter till honom, men säger sig ha träffat honom i Linköping när han skulle köpa narkotika.

Enligt "knarkkungen" skulle han bara förvara narkotikan i några dagar för att sedan lämna tillbaka narkotikan. Mannen erkänner därmed innehav, men förnekar att han haft den i syfte att sälja den vidare. Varför just han blev ombedd att förvara narkotikan vet han inte. I efterhand ångrar han att han förvarat narkotikan, men säger att det rörde sig om en impulshandling.

Trots att mannens dna finns på påsarna innehållande narkotika säger att han inte förpackat dem, utan bara tagit utanpå emballaget. 

Vill att mannen utvisas

Åklagaren Magnus Ling säger att bevisläget ser gott ut.

– Uppenbarligen har den här mannen arbetat inom hemtjänsten och haft ett skåp som bevisligen tillhört honom. Där har man påträffat den här mängden cannabis och amfetamin. Det går att knyta honom till skåpet genom en nyckel som passar, fingeravtryck som binder honom till narkotikan samt att hans tjänstekort funnits i skåpet, säger Magnus Ling.

Hur ser du på hans förklaring om att han bara förvarat den?

– Ur mitt perspektiv spelar det ingen roll. Det är ändå narkotikabrot om du förvarat narkotikan. Det rör sig ändå om grovt narkotikabrott. Sedan får man titta på förklaringen ur perspektivet att han precis är dömd för liknande brottslighet. Sedan man får själv bedöma trovärdigheten i det här. 

Åklagaren vill även att mannen ska utvisas från Sverige och förbjuda att återvända hit under en tioårsperiod. Det försökte åklagaren med redan vid den senaste domen, men det tyckte varken tings- eller hovrätten var befogat. 

– Det är en ny lagstiftning som inte gällt särskilt länge, så jag prövar det igen. 

Tror det går till hovrätten

I hovrätten dömdes mannen nyligen till två års fängelse. Vad Magnus Ling kommer yrka på den här gången vill han inte gå in på. Minimistraffet för grovt narkotikabrott är två års fängelse. 

– Det går att konstatera att minimistraffet ligger rätt högt, men vad jag yrkar på i påföljd tar jag i tingsrätten och hovrätten. 

Du tror att det går till hovrätten även denna gång?

– Det tror jag.

Hur ser du på bevisläget?

– Jag har väckt åtal och han har erkänt. Jag tror det ska kunna gå hela vägen till fällande dom. 

Huvudförhandlingen i tingsrätten lär hållas relativt snart. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt