Annons:

FÄNGELSE OCH UTVISNING VÄNTAR

Vimmerbys knarkkung döms till fängelse och utvisning. Foto: MostPhotos

FÄNGELSE OCH UTVISNING VÄNTAR "VIMMERBYS KNARKKUNG"

Mannen dömdes tidigare i våras till fängelse för narkotikabrott. Under tiden han satt häktad hittades man narkotika i hans skåp på arbetsplatsen. Nu döms mannen, som själv uttryckt att han ville ta över narkotikaförsäljningen i Vimmerby, till ytterligare 30 månaders fängelse samt utvisning i tio år. 

Annons:

Tidigt i våras dömdes mannen, som närmar sig 30, till två års fängelse för narkotikabrott. Under tiden som mannen väntat på att fängelsedomen skulle verkställas blev han misstänkt för nya brott.

På mannens tidigare arbetsplats, ett boende för äldre i Vimmerby, hittade annan personal från kommunen knark i mannens skåp. Direkt slog man larm till polisen.

– Det är hemskt och det ska inte ske, men det är som jag säger en spegel av den ökade problematiken kring droger, sa socialchefen Anette Nilsson till Dagens Vimmerby i samband med upptäckten.

Misstankarna den här gången rörde grovt narkotikabrott och hela 1,5 kilo cannabis och nästan 1,6 kilo amfetamin. På gatan är värdet närmare en halv miljon kronor, enligt prisuppgifter från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN. 

"Bad om en tjänst"

I det första förhöret nekade "Vimmerbys knarkkung" till brott, men i ett nytt förhör inte långt senare erkände han att han kände till narkotikan som hittats. Han berättade då för förhörsledaren att han tre dagar innan han greps tillfrågats av en person om han kunde förvara narkotikan.

I förhör berättar mannen att en kompis kom hem till honom och bad honom om en tjänst. Det ska vara en bekant genom en annan vän och mannen säger sig bara veta vad han kallar sig. Han kan inte heller lämna ut några uppgifter till honom, men säger sig ha träffat honom i Linköping när han skulle köpa narkotika. Enligt "knarkkungen" skulle han bara förvara narkotikan i några dagar för att sedan lämna tillbaka narkotikan. Mannen erkänner därmed innehav, men förnekar att han haft den i syfte att sälja den vidare. Varför just han blev ombedd att förvara narkotikan vet han inte. I efterhand ångrar han att han förvarat narkotikan, men säger att det rörde sig om en impulshandling.

Trots att mannens dna finns på påsarna innehållande narkotika säger han att han inte förpackat dem, utan bara tagit utanpå emballaget. 

Tror det går till hovrätten

Åklagaren ansåg i maj att bevisläget såg gott ut.

– Uppenbarligen har den här mannen arbetat inom hemtjänsten och haft ett skåp som bevisligen tillhört honom. Där har man påträffat den här mängden cannabis och amfetamin. Det går att knyta honom till skåpet genom en nyckel som passar, fingeravtryck som binder honom till narkotikan samt att hans tjänstekort funnits i skåpet.  Ur mitt perspektiv spelar det ingen roll. Det är ändå narkotikabrot om du förvarat narkotikan. Det rör sig ändå om grovt narkotikabrott. Sedan får man titta på förklaringen ur perspektivet att han precis är dömd för liknande brottslighet. Sedan man får själv bedöma trovärdigheten i det här, säger Magnus Ling.

På torsdagen föll domen i Kalmar tingsrätt. Mannen döms till fängelse i två år och sex månader för grovt narkotikabrott. Han ska också utvisas ur Sverige och förbjuds att återvända hit under en tioårsperiod.

Rätten konstaterar att mannen erkänt gärningen och att bevisningen är tydlig för att han begått gärningen. Någon annan påföljd än fängelse är inte möjlig, anser tingsrätten. 

När det gäller frågan om utvisning anser rätten att brottslighetens straffvärde är så högt att det föreligger förutsättningar för utvisning. Detta trots att mannen har bott i Sverige under lång tid och talar utmärkt svenska.

Mannen sitter redan i fängelse för den tidigare brottsligheten. Åklagaren Magnus Ling har tidigare sagt att han tror att det går till hovrätten även denna gång. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt