Annons:

  • POLISMANNEN ÅTALAS FÖR MISSHANDEL EFTER MOPEDHÄNDELSEN

    Så här såg det ut på olycksplatsen efter händelsen i augusti. Foto: Privat

  • POLISMANNEN ÅTALAS FÖR MISSHANDEL EFTER MOPEDHÄNDELSEN

    Så här såg det ut på platsen efter händelsen. Foto: Förundersökningsprotokollet

POLISMANNEN ÅTALAS FÖR MISSHANDEL EFTER MOPEDHÄNDELSEN

Den polisman som utretts vid Särskilda åklagarkammaren efter mopedhändelsen i Västervik åtalas nu. Polismannen åtalas för misshandel. 

Annons:

Det var den 5 augusti i år som en polisbil kolliderade med en 15-årig mopedist i närheten av resecentrum i Västervik. Pojken klarade sig mirakulöst undan med lindriga skador men var mycket skärrad efteråt. Mopeden hamnade under polisbilen och blev till skrot.

Enligt pojkens mamma körde polisen på "fel" person och i en intervju med vår tidning beskrev hon polisens agerande som "ett jäkligt stort övertramp".

Kort efter händelsen meddelade chefsåklagaren Kajsa Sundgren vid särskilda åklagarkammaren, som utreder brottsmisstankar mot bland annat poliser, att en förundersökning av händelsen i Västervik hade inletts. Den har pågått under en längre tid. 

Åtalas för misshandel och vårdslöshet i trafik

Kajsa Sundgren sa tidigare i höstas att hon hoppades att förundersökningen, som avsåg tjänstefel och vårdslöshet i trafik, skulle vara klar i mitten av oktober. Men det var den inte. 

Nu har ett beslut fattats av chefsåklagare Kajsa Sundgren vid Särskilda åklagarkammaren. Åtal har nu väckts mot polismannen. 

Han åtalas för misshandel och vårdslöshet i trafik efter mopedhändelsen. 

"NN har, när han mött mopedföraren NN2, stoppat NN2 genom att köra polisbil över i mötande körfält, d.v.s fel sida vägen, där han stängt, prejat och/eller kört på och över mopeden framifrån eller snett framifrån, varvid NN2 föll till marken och skadades. NN har därigenom tillfogat NN2 skrapsår på armen och ryggen samt smärta i rygg och tumme", står det i stämningsansökan.

Prejade mopeden

I andra hand yrkar åklagaren på framkallande av fara för annan och i tredje hand tjänstefel. 

"I andra hand har NN, på ovan angivet sätt, utsatt NN2 för livsfara eller fara för svår kroppsskada. NN begick gärningen av grov oaktsamhet. Den grova oaktsamheten bestod i att NN tog en medveten risk och visade liktgiltighet för annan persons liv när han körde över på fel sida vägen och framifrån eller snett framifrån stängde, prejade samt körde på och över en mötande moped, utan skyddande kaross", skriver åklagaren.

Vad gäller vårdslöshet i trafik menar åklagaren att polismannen avsiktligt kört mot och på mopeden alternativt kört mot mopeden på fel sida av vägen utan att anpassa hastigheten till trafikförhållandena på platsen, utan att vara tillräckligt uppmärksam på andra trafikanter och manövrering av det egna fordonet. 

"Han orsakade trafikolyckan och skador på polisbilen, mopeden och NN2 genom att ta en medveten risk eller på annat sätt allvarligt brista i den uppmärksamhet och försiktighet som med hänsyn till omständigheterna krävts för att minska riskerna för en trafikolycka", skriver åklagaren i stämningsansökan.

Nekar till brott

Polismannen har under förundersökningen förnekat brott. Han har sagt att han försökte få mopeden att stanna. Han har uppgett att fordonen stod helt stilla front mot front. Då uppfattade polismannen att tonåringen var på väg att springa. 

Då blev polismannen väldigt stressad för att han inte ville att tonåringen skulle hinna springa från platsen. Då tappade han balansen. Polismannens uppfattning är att han tryckte på knappen för att lägga i parkeringsläge, men samtidigt strulade bältet. 

"När NN tittade upp så kände han att bilen rörde sig. Innan det är det NN:s uppfattning att polisbilen stod helt stilla", står i förundersökningen. 

Enligt polismannen var det alltså när han försökte få upp sitt bälte som polisbilen sakta rullade framåt och att det var då själva sammanstötningen skedde. 

Mår bättre

Tonåringen mår bättre i dag, men säger samtidigt i förhör att det känns lite jobbigt när poliser åker förbi. P4 Kalmar avslöjade tidigare i höstas att det här är den tredje utredningen mot samma polisman. Han har också stått åtalad för en misshandel i Hultsfred och tidigare också anmälts för att ha prejat en bil av vägen utanför arbetstid. Den anmälan lades dock ned. 

Åklagaren kommer kalla flera personer som vittnen till förhandlingen. Åklagare Kajsa Sundgren går inte att nå i dagsläget.

HÄR kan du läsa vad tonåringens mamma sa till vår tidning efter händelsen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt