Annons:

Utredningen om tjänstefel inte klar – en person skäligen misstänkt

Så här hamnade mopeden under polisbilen efter händelsen. Foto: Privat

Utredningen om tjänstefel inte klar – en person skäligen misstänkt

Utredningen om det som hände i Västervik i augusti pågår fortfarande hos särskilda åklagarkammaren. Men en person är skäligen misstänkt för brott.
– Den personen är inte hörd ännu, säger Kajsa Sundgren, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Annons:

Det var den 11 augusti i år som en polisbil kolliderade med en 15-årig mopedist i närheten av resecentrum i Västervik. Pojken klarade sig mirakulöst undan med lindriga skador men var så klart mycket skärrad efteråt. Mopeden hamnade under polisbilen och blev bara skrot.

Enligt pojkens mamma körde polisen på "fel" person och i en intervju med vår tidning beskrev hon polisens agerande som "ett jäkligt stort övertramp".

Kort efter händelsen meddelade chefsåklagaren Kajsa Sundgren vid särskilda åklagarkammaren, som utreder brottsmisstankar mot bland annat poliser, att en förundersökning av händelsen i Västervik hade inletts.

Då avsåg förundersökningen tjänstefel och vårdslöshet i trafik. Utredningen pågår fortfarande och en person är skäligen misstänkt. 

– Det råder förundersökningssekretess, men vi vidtar åtgärder hela tiden och vidtar fortfarande åtgärder. Det finns en person som ska höras, men ingen är delgiven misstanke om brott, säger Kajsa Sundgren.

Är det polismannen som ska höras?

– Jag vill inte gärna gå in i det nu.

När kan ni höra den personen?

– Jag hoppas att det kan ske i närtid, men jag vill inte gå in i vad vi gör och inte gör på grund av förundersökningssekretessen. 

Hur snart kan utredningen vara färdig?

– Inom ett par veckor är min förhoppning. Det beror på lite vad som kommer fram i förhöret. Efter det tar jag ställning till hur vi kommer gå vidare. Utifrån materialet som finns kommer jag antingen styrka brott och slutdelge den misstänkte och om jag inte kan styrka brott så lägger jag ned förundersökningen. Behöver jag vidta ytterligare åtgärder efter förhöret kommer jag att göra det. Jag vill ha en robust utredning innan jag tar ställning.

Fakta

Särskilda åklagarkammaren:

Särskilda åklagarkammaren handlägger brottsmisstankar mot poliser, åklagare, domare, riksdagspolitiker och andra särskilda befattningshavare. Omkring 10 000 ärenden behandlas här varje år.

Särskilda åklagarkammaren är en nationell operativ enhet inom Åklagarmyndigheten. Kammarens kansli finns i Malmö. Åklagarna är placerade i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt