Annons:

Man döms för flera brott – utsatte sitt ex för skräcknatt

Foto: MostPhotos

Man döms för flera brott – utsatte sitt ex för skräcknatt

En man i 30-årsåldern utsatte sin före detta flickvän och hennes kompis för en skräcknatt i maj förra året i Vimmerby. Mannen döms nu för fyra fall av olaga tvång, tre fall av ofredande, skadegörelse samt ringa misshandel.

Annons:

Det var i maj förra året som mannen via sms försökte få sin tidigare partner att träffa honom. Mannen försökte få till en träff i flera timmar. Av sms:en framgår att mannen till viss del har varit svartsjuk på att kvinnan kan ha träffat någon ny efter att de separerade. 

Kvinnan gick till slut med på att träffa honom utomhus i Vimmerby, men det spårade snabbt ur. 

Kvinnan bad honom inledningsvis att gå åt ett annat håll och inte följa efter henne när hon kände för att avsluta konversationen och mötet. 

Mannen gjorde inte det utan fortsatte att följa efter henne. Till slut hoppade han på henne och drog ned henne på marken. Det här skedde flera gånger och kvinnan försökte ta sig loss, springa vidare och bli av med honom. 

Kvinnan har berättat att hon inte trodde att han skulle sluta och att hon fick panik. Hon har skrikit på hjälp, fått blåmärken, svullnader på haka och hals. Men mest smärtsamt var det psykiskt, har hon uppgett.

Mannen har tryckt ned henne, suttit gränsle över henne och hållit fast henne i hennes armar och ben och droppat blod i hennes ansikte, på hennes kläder och i hennes öra.

Mannen har gjort gällande att han bara agerat i självförsvar.

Tingsrätten konstaterar att han tvingat henne att tåla att ligga på marken under inte helt kortvariga perioder. Tingsrätten dömer mannen på samtliga fyra punkter för olaga tvång under den här perioden.

Kvinnan kunde till slut ta sig loss och springa till en manlig bekant i området som släppte in henne i lägenheten. 

Misshandlade väninnan

Mannen å sin sida tog sig då till parets tidigare gemensamma lägenhet, där kvinnans väninna nu befann sig. Mannen befann sig i lägenheten en bra stund innan de två tog sig ut för att leta efter henne. Väninnan har uppgett att det fanns tankar, med tanke på hur blodig mannen var, på att hennes vän kunde vara död. 

Mannens humör ska ha växlat kraftigt och väninnan försökte få ut honom ur bilen tidigt på morgonen och då blev hon misshandlad av mannen. 

Mannens döms för ofredande vid tre tillfällen, olaga tvång vid fyra tillfällen, skadegörelse och ringa misshandel. Han frikänns dock från åtalet om hemfridsbrott.

Tingsrätten anser att brottsligheten har ett sammanlagt straffvärde på tre månaders fängelse. Tingsrätten tar dock i beaktande att mannen endast förekommer under två avsnitt i belastningsregistret och att dessa inte har någon betydelse för påföljdsvalet i det aktuella målet. 

Mannen lever under socialt ordnade förhållanden och ett övervakningsbehov saknas, enligt tingsrätten.

Tingsrätten anser att det kan föreligga viss risk för återfall i relationsvåld, men att en skyddtillsyn jämte föreskrifter inte är aktuellt, då mannen inte medger att han har någon problematik inom området.

Mannen döms till villkorlig dom förenat med samhällstjänst i 100 timmar. Mannen bor numera i en annan kommun i Småland.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt