Annons:

Nykterhet i fokus under polisens trafikvecka – allt fler kör onyktra

Under denna vecka lägger polisen extra stort fokus på nykterhet i trafiken.

Nykterhet i fokus under polisens trafikvecka – allt fler kör onyktra

Polisen har dragit igång en nationell trafikvecka med fokus på nykterhet. Upptäcker polisen en berusad förare i trafiken så erbjuds denna kontakt med vården.

Annons:

Under denna vecka genomför polisen en nationell trafikinsatsvecka med fokus på nykterhet och droger i trafiken. Det blir en vecka med extra mycket poliser längs med vägarna runt om i landet och huvudsyftet är att uppmärksamma faran med att köra onykter eller drogpåverkad. 

”Risken för en allvarlig eller dödlig trafikolycka mångfaldigas när alkohol eller droger är inblandade. Målet är att genom synliga kontroller förebygga brott och minimera antalet onyktra förare på våra vägar”, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, till polisens hemsida. 

Allt fler kör onyktra

Transportsstyrelsens siffror visar att antalet onyktra förare fortsätter att öka. Andelen nykter trafik är hög i Sverige men det är en negativ trend som skymtas med fler omkomna i alkohol- eller drogrelaterade trafikolyckor. 

”Nästan en tredjedel av de som omkommit de senaste tre åren har gjort det i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. Den största gruppen bland de omkomna är bilister och motorcyklister”, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen, till polisens hemsida. 

Berusade förare erbjuds hjälp

Om polisen upptäcker en berusad förare i trafiken så erbjuds denna kontakt med vården. Detta är en del i metoden SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken), ett samarbete mellan olika myndigheter i syfte att erbjuda stöd till misstänkta rattfyllerister. 

Polisen jobbar med nollvisionen som innebär att ingen ska dö eller skadad allvarligt i trafiken. Omkring 250 människor har omkommit i trafiken varje år de senaste åren. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt