Annons:

Chauffören: ”Jag är definitivt ingen rasist”

En KLT-chaufför ger sin version av den mycket uppmärksammade misshandeln på Öland. Foto: Linus Johansson

Chauffören: ”Jag är definitivt ingen rasist”

För tidningen Östra Småland ger den hårt kritiserade busschauffören sin version av den uppmärksammade händelsen på en KLT-buss på Öland. – Det är klart att man inte ska agera som det ser ut att jag gjorde på videon. Men det finns en historia innan detta som inte alls kommit fram, säger han.

Annons:

I tisdags publicerade Barometern en film som visar hur en KLT-chaufför grovt misshandlar en asylsökande ombord på en buss på Öland. I filmen ger chauffören mannen flera slag i ansiktet och säger också ”jag hater era jävla svin”.

Nu har chauffören valt att ge sin syn på händelsen – och han menar att det finns flera faktorer som inte kommit fram.

”Varit problem”

Enligt chauffören har det varit flera incidenter med asylsökande på den berörda linjen – och han vittnar om en förbittrad stämning mellan en grupp asylsökande på norra Öland och KLT:s chaufförer.

– De flesta asylsökande på Öland är väldigt trevliga människor. Men det finns en del som det varit problem med. De står aldrig vid hållplatser utan kräver att man ska stanna varhelst de befinner sig. De kan gå av och röka eller springa in till affären när man stannar för att plocka upp andra passagerare och kräver att man ska vänta. En del har struntat i att betala. Vi har påtalat det här för både Nobina och KLT. Men inget har hänt. Det har funnits en underliggande frustration, säger han till Östra Småland.

”Stängde inte dörrarna”

Den person som misshandlades ska vara en av de personer som chauffören har irriterat sig på. Offret har uppgett att chauffören stängde dörren framför näsan på honom, men det förnekar chauffören som är i 35-årsåldern.

– Jag stängde inte dörrarna framför näsan på någon, det gör man förstås inte. Men vi kan inte stanna vid varenda människa som står i vägkanten.

Offret körde sedan ikapp bussen och hoppade på vid en annan hållplats.

– Jag kände igen honom och försöker mycket lugnt tala med honom om att vi inte kan stanna varsomhelst vid vägen utan att man måste stå vid hållplatserna.

”Det var dumt”

Passageraren tog då upp sin mobiltelefon, fotograferade chauffören – och det var därefter händelseförloppet spårade ur.

Under ett längre stopp i Löttorp försökte chauffören fotografera mannen, men uppger till Östran att han då fick ett hårt slag på armen och att det sedan visade sig att han fått en fraktur på högerarmen.

I det läget började misshandeln av passageraren.

– Jag borde inte agerat som jag gjorde. Det var dumt. Jag får ta konsekvenserna av det. Men att säga att det som hände var helt oprovocerat är helt enkelt inte sant, säger han.

På filmen hörs mannen säga ”Jag hatar era jävla svin”.

– Det är självklart dumt. Jag är definitivt ingen rasist, flera av mina vänner kommer från andra länder. Det jag menar i det där upprörda ropet är den grupp som inte kan sköta sig.

De båda männen har polisanmält varandra och chauffören är tagen ur tjänst av sin arbetsgivare, som ska göra en utredning av händelsen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt