Annons:

Polisen lägger ned utredningen om utplacerade köttbitarna i Vimmerby

Den utplacerade köttbit som labradoren Harald grävde fram häromdagen är bara en av flera som hittats av hundar och hundägare i Vimmerby den senaste tiden. Nu lägger polisen ned förundersökningen. Foto: Privat

Polisen lägger ned utredningen om utplacerade köttbitarna i Vimmerby

På flera ställen och vid flera tillfällen den senaste tiden har hundägare hittat utplacerad mat i snödrivor intill promenadstråk. Polisen valde dock att lägga ner förundersökningen redan samma dag som polisanmälan kom in.
– Jag tycker att det är lite märkligt, säger Carita Thörn, matte till Harald som är en av hundarna som har drabbats.

Annons:

I tisdags kväll och onsdags morse hittade Carita Thörns labradorhane Harald utlagda köttbitar i Gästgivarehagen. Detta är bara två i en rad av liknande händelser i Vimmerby den senaste tiden. För någon månad sedan fick två hundar avlivats sedan de ätit ”preparerad” mat som var utlagd i ett bostadsområde i närheten av allaktivitetshuset Fabriken.

En av dessa hundar ska enligt uppgifter från ägaren nu ha obducerats, och det visade sig att det var något form av gift som hunden fått i sig.

Spaningsuppslag saknas 

Carita polisanmälde händelserna som hon och Harald var med om redan onsdag den 3 februari. Men någon polisiär lösning på frågan vem det eventuellt är som vill hundarna i Vimmerby illa kommer vi inte få. Redan samma dag, onsdag 3 februari, skickades nämligen en underrättelse via brev till Carita där polisen meddelar att förundersökningen avseende ”försök till förgöring”, som brottsrubriceringen lyder, är nedlagd.

”Saknad av spaningsuppslag eller andra omständigheter talar för att ärendet inte kan lagföras”, anges som motivering i brevet från polisen.

"Otryggheten det värsta"

– Jag tycker att det är lite märkligt. Vi har sparat köttet vi har hittat, och det skulle polisen komma och hämta för att skicka på analys, men det har de inte gjort. I ställer väljer de att lägga ner förundersökningen redan innan de har inlett den – och med motiveringen att det saknas spaningsuppslag, säger Carita Thörn.

– Nu vet vi ju ingenting. Och det är nästan otryggheten som är det värsta. Man vet ju inte, men om man visste att det inte var något farligt så skulle vi ju kunna känna oss trygga.

Hittade mer utlagd mat 

Sedan i onsdags har ytterligare utlagd mat hittats i Vimmerby. Bland annat har Carita och hennes familj drabbats igen, då Harald i helgen grävde fram köttbullor som var instuckna i en snödriva precis intill ingången till familjens tomt på Östra Tullportsgatan.

– Och de låg väldigt ytligt, så de har inte legat där länge. Man undrar om det är något farligt eller om det triggar igång någon som tycker det är roligt att driva med oss, säger Carita.

En man och hans hund ska i helgen även ha stött på utlagda köttbullar i Kungsparken.

"Något alla pratar om"

Så vitt Carita vet har ingen hund ännu kommit till skada i den senaste vågen av utplacerad mat.

– Jag tror att alla vi hundägare är extremt mycket på tårna nu när vi är ute och går. Det här är något som alla pratar om när man är ute på sina promenader. Vi har lyckats få köttbitarna och köttbullarna ur Haralds mun när det har hänt, men tyvärr är det väl bara en tidsfråga innan det går riktigt illa för någon hund igen.

Polisen har förståelse 

Den polis som tog sig an Caritas polisanmälan, och som också beslutade om nedläggning av förundersökningen, heter Frederik Svärd och jobbar på polisen i Kronobergs län. Han säger så här:

– Vi har inga vittnen, det finns inga spår eller något som kan leda till någon misstänkt. Vi ser väldigt allvarligt på de här händelserna, men det måste finnas proportioner mellan hur mycket utredningsresurser man lägger ner och de möjligheter det finns att nå framgång i utredningen.

– Jag har full förståelse för de personer som tycker att det är dåligt att vi lägger ner utredningen, och som tycker att polisen skulle kunna göra mer. Men vi måste se helhetsbilden. Vad har vi för prognos, vad kan vi presentera för åklagaren, vad kan vi få fram för teknisk bevisning?

"Måste ha rimliga förutsättningar" 

Frederik är dock noga med att trycka på att polisen inte behöver vara den sista instansen.

– Om man är missnöjd med polisens beslut att lägga ned utredningen så kan man begära överprövning av det. Det skickas då till åklagarkammaren, så får en åklagare göra en bedömning.

– Sedan är det viktigt att man anmäler igen om det dyker upp några nya omständigheter eller händelser. Detta är som sagt ett brott som vi ser väldigt allvarligt på, men vi måste ha rimliga förutsättningar för att kunna hitta en eventuell skyldig. Det skulle exempelvis kunna vara en vittnesuppgift eller nya spår, då får vi göra ett omtag och se om det finns nya möjligheter, säger Frederik Svärd.

En sak som några hundägare har undrat över är varför ni har valt att inte beslagta och analysera de köttbitar som man har sparat?

– Till syvende och sist är det en resursfråga. Rent krasst; om vi skulle få fram att de är förgiftade, vad leder det då till? Det gör inte att vi kommer närmare en gärningsperson. Det är så klart jättetråkigt, och i den bästa av världar skulle vi gå vidare, men i detta läge är det tämligen meningslöst. Det är tyvärr många, många ärenden som läggs ner av samma orsak.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt