Annons:

Staffan Sylvan är ny ställföreträdande smittskyddsläkare i Kalmar län. Foto: Skärmdump/Region Kalmar län

Pensionerad infektionsläkare tar över som smittskyddsläkare

Den pensionerade infektionsläkaren Staffan Sylvan blir ny ställföreträdande smittskyddsläkare i Kalmar län i höst. Lisa Labbé Sandelin ska slutföra sin doktorsavhandling.
– Jag är väldigt glad över att få komma in här, säger han.

Annons:

Under återstoden av året kommer smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin, som blivit känd för länets befolkning under pandemin, att vara tjänstledig. Hon ska färdigställa sin doktorsavhandling och nu är det klart vem som tar över hennes jobb.

Fram tills årsskiftet kommer den pensionerade infektionsläkaren Staffan Sylvan, som bor i Stockholm, att träda in.

Staffan Sylvan är utbildad specialist i infektionssjukdomar och har i många år arbetat med smittskyddsfrågor. 

– Jag är glad över att få hoppa in för Lisa som ställföreträdande smittskyddsläkare under hösten. Jag har tidigare varit infektionsläkare på det gamla epidemisjukhuset i Stockholm och har sedan 1991 jobbat med smittskyddsfrågor, säger Staffan Sylvan.

Jobbat på FHM

Han har tidigare varit smittskyddsläkare i Stockholm, Uppsala och Jämtland/Härjedalen. 

– Efter pensioneringen har jag jobbat med antibiotikaresistensfrågor i internationella sammahang på Folkhälsomyndigheten. Jag är väldigt glad över att få komma in här och lära mig mer om pandemin, säger han.

Han menar att vi nu står inför en ny situation med pandemin och orsaken till det stavas deltavarianten.

– Den är betydligt mer smittsam än tidigare varianter och verkar också kräva fler personer i sjukhusvård och har även ökad mortalitet. Jag har varit med under svininfluensan och andra kraftiga utbrott. Lyckligtvis är även den här varianten möjlig att få skydd mot genom vaccin. Vi har flera godkända och mycket effektiva vacciner, som ger ett fullgott skydd mot sjukdomen. För att få ett fullgott skydd mot allvarlig sjukdom och död krävs två vaccindoser. 

Betonar vikten av vaccinering

Den stora prioriteringen för Staffan Sylvan är att få en så god vaccinationsanslutning som möjligt, berättar han.

– Jag har sett siffror på att vaccinationsanslutningen bland 60 år och äldre är god, men att den inte alls är lika god i de yngre åldersgrupperna under 50 år. Där finns det mellan 30 och 40 procent som fortsatt är mottagliga för infektionen. Det skapar en möjlighet för omfattande smittspridning som kan resultera i ett tryck på sjukvården och allvarlig sjukdom för individer.

Rekommendationer om att hålla avstånd, undvika trängsel och tvätta händer räcker inte för att dämpa smittspridningen, menar han.

– Här krävs också vaccinationer och en hög vaccinationstäckning skyddar också de små barnen. Därför är det viktigt att föräldrar, pedagoger, lärare, syskon och andra vaccinerar sig. Då skyddas de små barnen av den vaccinvall som finns runt om dem och då behöver de inte vaccineras för närvarande. Risken är annars att det kan uppstå trängsel och ökad smittspridning bland skolelever och universitetsstuderande under hösten, säger han och fortsätter:

– Vi måste ha beredskap för att delta kommer få spridning nu när skolor och universitet öppnar. Vi har sett det i England och det kan bli likartat i vår län. Därför är uppmaningen att vaccinera er, vaccinera er och vaccinera er. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt