Annons:

Smittskyddsläkaren efter extrema veckan:

Lisa Labbé Sandelin är tillbaka i tjänst. Hon säger att det kanske inte längre är berättigat att klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom.

Smittskyddsläkaren efter extrema veckan: "Klassningen är kanske inte berättigad"

Nästan 7 000 fall under förra veckan. Dessutom kan mörkertalet vara väldigt stort. Smittspridningen är på extrema nivåer just nu.
– Trots att färre provtar sig är siffrorna högre, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Smittspridningen har efter att omikronvarianten fått ordentligt fäste i länet skenat under januari månad. Vecka två landade på drygt 2 900 fall och det var nytt veckorekord. Både vecka tre och vecka fyra slogs nya rekord. 

Under vecka tre smittades 5 550 personer och under vecka fyra var det nästan 7 000 fall. Dessutom ska inte alla längre sig provta sig – och mörkertalet kan vara enormt.

– Det är väldigt hög smittspridning överallt och dessutom har vi nya provtagningsrekommendationer för att skona systemet. Trots att färre provtar sig har vi högre siffror. Det är också en väldigt hög andel av de som provtar sig som är positiva. Det är den klart högsta nivån under hela pandemin och får man symtom nu ska man helt enkelt förutsätta att det är covid man har, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, som precis är tillbaka i tjänst.

Hur stort kan mörkertalet vara?

– Det är väldigt svårt att säga. Jag vet inte hur många som provtar sig fast de inte behöver göra det. Det är närmast en exponentiell ökning nu och oerhört svårt att uppskatta mörkertalet. Alla de som provtar sig med ett antigentest märks inte i PCR-provtagningen. Jag har ingen uppfattning om hur stort mörkertalet kan vara.

"Kanske inte är berättigad"

Kan omikron bli slutet på pandemin? Det är den stora frågan just nu. Förra veckan valde Danmark att plocka bort alla restriktioner och klassar inte längre covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom.

– Det är många som spekulerar i det här, men det är som det har varit under hela pandemin att viruset ändrat spelreglerna. Det som är bedömningen är kombinationen av många vaccinerade och väldigt många som haft omikron eller har det just nu. Kombinationen av det gör att färre är mottagliga för omikronsmittan efterhand. Då kan inte viruset sprida sig på samma sätt. Vi har sett på andra ställen tidigare att det inte blir någon tydlig platå. Det vänder ner lika snabbt som det vänder upp. Det blir spännande att se de närmaste veckorna om det fortsätter uppåt någon eller några veckor tillbaka.

Hur ser du på att inte längre betrakta covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom?

– Det pågår mycket sådana diskussioner och när man gör en sådan bedömning handlar det om att väga in konsekvenser av smittan i samhället och för vård och omsorg inte minst. Med vaccin i kroppen och med omikronvarianten är det inte lika farligt längre. Klassningen är kanske inte berättigad och jag tror vi kommer hamna i ett läge där klassningen tas bort. Men då är frågan hur man ska skydda de mest utsatta. 

Tror du vi går samma väg som Danmark inom kort?

– Jag tror att man kommer lätta på många åtgärder till den 9 februari. Allt handlar om proportionaliteten och hur mycket det ställer till det. Det är relativt många inlagda på sjukhus, men belastningen på IVA har inte alls ökat som i tidigare vågor. Det är ganska tydligt att omikron inte leder till samma IVA-behov som tidigare. Då är det kanske inte motiverat med de tuffa åtgärder och restriktioner som finns nu, men att hitta rätt nivå är svårt. Man måste fortsatt skydda framför allt vård och omsorg, där de sköraste individerna finns.

"Kan bli svårt sjuk"

Just nu pågår smittspridningen för fullt i samtliga av länets kommuner och inom alla åldersgrupper. Men man ska fortfarande inte ta för lätt på att bli smittad, menar Lisa Labbé Sandelin.

– Problemet är att man inte vet innan om man blir svårt sjuk eller för smittan vidare till någon som blir svårt sjuk. Det är alltid en form av gambling att utsätta sig för att bli smittad. Vi har inte garantierna på att det bara är en förkylning för individen. Smittspridningen är så hög att var och en ska se till att inte smitta andra. Det klassas fortfarande som en samhällsfarlig sjukdom. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt