Annons:

SD-politiker anklagar SMHI för att sprida propaganda

Sverigedemokraterna föreslår i sin budgetmotion att sänka anslaget till institutet SMHI med elva miljoner kronor. Partiet anser att SMHI ägnar sig åt "tendentiös opinionsbildning" rörande klimatförändringar, skriver TT.

Annons:

Länspolitikern Thoralf Alfsson, som tidigare suttit i riksdagen för SD och nu sitter i kommunfullmäktige i Kalmar, har på sin blogg skrivit att "länsstyrelsens tjänstemän har svalt SMHI:s propaganda om havsnivåhöjningar med hull och hår" angående en detaljplan på Öland. 

Martin Kinnunen är miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna och han säger till Altinget.se att den föreslagna budgetkapningen på SMHI handlar om att renodla SMHI:s verksamhet och han anser att de opinionsbildar i för hög utsträckning.

– Forskningen används till opinionsbildande verksamhet. Man har ett syfte, inte att ta fram kunskap, utan att skapa opinion, säger han. 

Kinnunen anser också att prognoserna är osäkra och att det finns många faktorer som påverkar klimatet.

"Absolut inte"

SMHI anser inte att de ägnar sig åt propaganda. 

– Vi är en expertmyndighet och det vi tar fram är vetenskapliga underlag som politiker och beslutsfattare får ta del av, vi drar inte speciellt mycket egna slutsatser, propaganda ägnar vi oss absolut inte åt, säger Rolf Brennerfelt, generaldirektör för SMHI, till TT.

2017 ska SMHI få över 227 000 000 i anslag. Det är drygt elva miljoner kronor mer än förra året.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt