Annons:

Klart för fem år till med Teknikcollege på gymnasiet

Processledaren Rickard Bäck, näringslivsavdelningens Patric Engqvist och rektorn Anders Eriksson.

Klart för fem år till med Teknikcollege på gymnasiet

Tre år har gått och Vimmerby gymnasium har levt upp till förväntningarna för Teknikcollege. Därför kunde de i fredags fira att gymnasiet återcertifierats för ytterligare fem år. – Jag tror att vinsterna kan börja komma efter fem år, säger rektorn Anders Eriksson.

Annons:

De första studenterna som gått på Vimmerby gymnasium sedan skolan blev en del av Teknikcollege Östra Småland tog studenten i somras. Hur många av dessa elever som fått jobb i det lokala näringslivet finns det ännu inga siffror på. 

Programmen är industritekniska-, el- och energi- och teknikprogrammet. 

– Vi tror att det är många, men vi har inte följt upp det på det sättet. Men har man gått en yrkesutbildning får man jobb i kommunen bara man vill, säger Anders Eriksson, rektor på gymnasiet. 

Målet med Teknikcollege, som är ett samarbete mellan Vimmerby, Oskarshamn, Mönsterås, Västervik, Hultsfred och Högsby, är att öka möjligheterna till arbete för eleverna – och för att de ska få rätt jobb. För de företag som är en del av Teknikcollege ökar det också möjligheterna att få kvalificerad arbetskraft. 

– Under utbildningen har de lärt känna eleven under tio veckors tid och lärarna jobbar hårt med att matcha rätt elever till rätt företag. Samarbetet blir definitivt en win-win-situation. 

"Helt trygga"

För att få fortsatt förtroende krävdes det att gymnasiet uppfyllde de tio kriterier som tagits fram tillsammans med industrin. Det var det man firade i fredags – återcertifieringen innebär ytterligare fem år med Teknikcollege. 

– Det här visar att företagen är helt trygga med den utbildning gymnasiet har. När industrin går så bra så skulle man förstås önska att ännu fler läste de här programmen, säger Rickard Bäck, proccesledare för Teknikcollege i norra Kalmar län. 

Anders Eriksson är nöjd med de tre första åren, men säger att det är tidigt att uttala sig om hur mycket det betyder för det lokala näringslivet. 

– Det är svårt att veta vad det betyder i det här stadiet. Tre år är kort tid ur ett utbildningsperspektiv, det är ju bara en årskull. Egentligen behöver man nog ha ett tioårsperspektiv för att samarbeta och skörda frukterna av arbetet på allvar. Jag tror att vinsterna kan börja komma om det får gå fem år, säger Anders Eriksson.

Stor betydelse

Ett tiotal företag är anslutna till Teknikcollege, men man samarbetar med närmare ett hundratal. 

– Jag trodde att ännu fler företag skulle se rekryteringsbehovet och ansluta sig, men visst, det är en kostnad. Annars har det fungerat ungefär som vi hoppades på.

Alf Olsson, områdeschef, anser att Teknikcollege haft en stor betydelse för Vimmerby gymnasium. 

– Det blev nästan en förutsättning. Vissa andra har fått lägga ner de här programmen, men i stället fick vi en kvalitet i det. Det är en kanongrej och en lyckoträff att vi kom med i samband med gymnasiereformen 2011. Att vi blir återcertifierade visar att vi hållit rätt kvalitet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt