Annons:

Handlingsplanen mot våldsbejakande extremism fortfarande inte klar

Fortfarande är inte handlingsplanen mot våldsbejakande extremism klar. Anders Degerman tycker heller inte att den är jätteviktig.

Handlingsplanen mot våldsbejakande extremism fortfarande inte klar

Samtliga fullmäktigepartier ställde sig bakom Centerpartiets motion om att ta fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Men handlingsplanen är fortfarande inte klar. – Jag ser den inte som jätteviktig, säger Anders Degerman, ansvarig för kommunens arbete med handlingsplanen.

Annons:

I november 2015 ställde sig samtliga partier i kommunfullmäktige bakom en centermotion om att ta fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. 

Fortfarande är inte handlingsplanen framme. 

– Den är inte klar, men jag ska snart ha ett möte med säkerhetssamordnaren (Håkan Westerback). Det har varit lite skifte där, säger säger Anders Degerman, ansvarig för kommunens arbete.

Varför är inte handlingsplanen klar?

– Jag kan inte svara på det. Den har av flera olika orsaker stannat upp. 

Hur viktigt är det att få den klar?

– Jag ser det inte som jätteviktigt för vi jobbar redan aktivt med frågorna. Grunderna i det här är samma förebyggande arbete som vi gjort tidigare. Det är lite andra kunskaper, men det är inget revolutionerande. 

"Lugnt just nu"

Uppgifter har gjort gällande att islamistiska extremister försökt att rekrytera i Bullerbyn i Vimmerby. Andra uppgifter har sagt att det bor människor med radikala religiösa uppfattningar i Vimmerby. 

– Det kommer fortfarande något enstaka tips ibland, men det är inga stora saker. Det är inget som går att ta på. Vi får inte massa tips just nu. 

Finns det uppgifter på att någon ska ha lämnat Vimmerby för att ansluta sig?

– Nej, inget sådant. Det verkar lugnt just nu, vi har inte nåtts av några nya uppgifter. 

Aktiva högerextremister

Däremot har en ökad aktivitet setts från högerextremt håll. Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens tidning Nordfront har haft flera flygbladsutdelningar i Vimmerby kommun under februari månad. 

– Det framgår på deras hemsida och Nordfront har visat sig vara aktiva. 

Finns de representerade här?

– Nej, det finns ingen lokalavdelning vad vi vet, men de är aktiva i vad de kallar nordöstra Småland. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt