Annons:

Degerman om naziströrelsen: ”Väldigt tråkigt”

Anders Degerman leder kommunens arbete mot våldsbejakande extremism. Foto: Simon Henriksson

Degerman om naziströrelsen: ”Väldigt tråkigt”

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen satte upp en banderoll längs med riksväg 40 i Vimmerby. Anders Degerman leder kommunens arbete mot våldsbejakande extremism.
– Det är allvarligt såklart, säger han.

Annons:

I går berättade Dagens Vimmerby om NMR:s banderoll på riksväg 40 – och att det är en av flera aktioner i Vimmerby under året. Under dagen har DV även fått uppgifter om att flygblad delats ut till hushåll i centrala Vimmerby. 

– De har varit lite aktiva och haft utdelning i brevlådor och så vidare. Det är förfärligt det de står för och väldigt tråkigt att de finns i Vimmerby. Framförallt så tänker jag på människor som är födda i ett annat land och hur de reagerar när de möts av det här.

Inga signaler

Kommunen vet inte vilka personerna som utför aktionerna är.

– Det gör vi inte. Den hör rörelsen är indelade i olika områden som de kallar för ”nästen” och det är inte säkert att det är personer med Vimmerbyanknytning som står bakom det här. Det kan vara personer från andra områden som åker hit och gör det. Varken vi eller Polisen har några signaler om att det finns aktiva personer här.

Ska personer vara oroliga?

– Man ska inte oroa sig i onödan, men det är ett orosmoment att se dem och de skapar otrygghet. Däremot är de goda krafterna oändligt mycket starkare och det är vi alla andra som måste stå upp för det som är gott. Det tycker jag Vimmerbyborna har visat genom åren.

Nazistiska rörelser vänder sig ofta mot ungdomar.

– De här miljöerna är bra på att locka till sig osäkra människor som vill hitta en tillhörighet och identitet. Vår uppgift är att vi ser alla ungdomar och bekräftar alla. Då blir inte de här rörelserna intressanta.

Motionen bereds fortfarande

I november 2015 fattade kommunfullmäktige beslut om att ta fram en policy för kommunens arbete mot våldbejakande extremism. Nästan två år har gått – men beredningen är ännu inte klar.

– Vi är i sluttampen på förslaget och den kommer under hösten. Den kommer inom kort.

Varför har det tagit så lång tid?

– Det finns flera skäl och jag har nämnt dem tidigare. Det är absolut viktiga frågor och vi jobbar med dem, men vi har inte sett att en handlingsplan är det viktigaste. Vi gör det här arbetet ändå. Vi har många saker att göra i en kommun och det här har inte varit det mest akuta att prioritera.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt