Annons:

Brevbärarna lokalt blir färre när Postnord går över till varannandagsutdelning

Det blir färre brevbärare lokalt när Postnord går över till varannandagsutdelning. Foto: MostPhotos

Brevbärarna lokalt blir färre när Postnord går över till varannandagsutdelning

Det blir färre brevbärare i Vimmerby och Hultsfred när Postnord går över till varanndagsutdelning. Förändringen sker den 31 januari i år.
– Lite kommer personalstyrkan minska, säger Joanna Kilvéus, produktionschef på Postnord i Vimmerby.

Annons:

I slutet av januari sker en stor förändring inom posten i Sverige. Postnord går den 31 januari över till varanndagsutdelning av vanliga brev och omläggningen påverkar i både Vimmerby kommun och Hultsfreds kommun.

– Det kommer påverka på så sätt att man får brev varannan dag. Ena veckan kan det vara måndag, onsdag och fredag och veckan därefter tisdag och torsdag. Det är varannandagsutdelning helt enkelt. Däremot varubrev och paket delas ut varje dag, säger Joanna Kilvéus, som är produktionschef på Postnord i Vimmerby. 

Hur ser du på att den här förändringen sker?

– Brev har minskat stadigt det senaste decenniet och det här är en ganska naturlig utveckling. Det är långt ifrån alla som får brev i sin brevlåda varje dag.

Hur kommer invånarna märka det här?

– Jag tror inte påverkan för allmänheten kommer bli så stor och jag tror inte att man kommer märka av det så mycket. Det är ett naturligt steg för brevets utveckling och det lär inte ställa till några problem. Det är fortfarande så att varubrev och paket kommer fram så snabbt som det är möjligt.

Personalstyrkan minskas

En effekt av Postnords nya rutiner är att bemanningen i Vimmerby och Hultsfred kommer minska. I nuläget är det cirka 30 brevbärare som jobbar.

– Det kommer minska lite grann, det kommer det göra. Men det är inte så drastiska förändringar. Personalstyrkan kommer minska en aning under året. 

Hur många berörs?

– Jag har ingen procentsats kring hur många som kommer beröras. Vi kanske inte kommer bemanna på riktigt samma sätt och personalstyrkan kommer minskas.

Blir det uppsägningar eller pensionsavgångar som inte ersätts?

– Det blir pensionsavgångar. 

Hur ser du på det?

– Det är såklart tråkigt och vi ska inte dra ned mer än nödvändigt. För tio år sedan hade Vimmerby och Hultsfred olika kontor och fram till för fem år sedan var det uppdelat, men nu är det gemensamt.

Är du orolig för framtiden om du tittar fem eller tio år framåt?

– Nej, det är jag inte. Vi ställer om och ökar på annat så att säga.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt