Annons:

Smittskyddsläkaren om att den breda testningen upphör:

Snart är covid-19 att betrakta som vilken förkylning som helst, menar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Smittskyddsläkaren om att den breda testningen upphör: "Som vilken förkylning som helst"

Den breda testningen upphör i länet. Det finns inte längre någon allmän rekommendation om att testa sig vid symtom.
– Man behöver tänka om. Det är inte så viktigt längre, det är som vilken förkylning som helst, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Onsdagen den 9 februari kan bli en historisk dag i den pågående pandemin. Samtidigt som en stor majoritet av restriktionerna avvecklas upphör även den breda testningen i landet.

Det finns inte längre någon allmän rekommendation om att testa sig vid symtom, vilket smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin berörde under dagens pressträff.

– Man behöver inte provta sig längre. Sedan tror jag fortsatt många känner ett behov av att vilja veta. I två års tid har man velat veta om det är covid man har eller inte. Nu behöver man tänka om, det är inte så viktigt längre, det är som vilken förkylning som helst. Men det står var och en fritt att testa sig. Någon smittspårning eller förhållningsregler kring det kommer det inte bli, säger Lisa Labbé Sandelin.

Framöver ligger fokus på att upptäcka och begränsa smittspridning bland de med störst risk för allvarliga konsekvenser av sjukdomen.

– Inom vård och äldreomsorg är det oförändrat i princip. Det är i den stora allmänheten vi ser de stora förändringarna. De som behöver testa sig är de som arbetar inom sjukvård och äldreomsorg och de som har hemtjänst eller bor på äldreboende. Det kan också vara så att man behöver lämna prov om en läkare eller sjuksköterska ber dig att göra det. Smittspårningen förändras också och gäller personal, brukare och patienter inom vård och äldreomsorg.

Sjukdomen graderas ned

Covid-19 kommer också att klassificeras ned inom kort. Den kommer inte längre att betraktas som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

– Det krävs en rätt stor apparat för att göra det. Det krävs en lagändring och det kommer ta tid. Det blir nog tidigast i slutet av mars eller början av april som den graderas ned.

Det här kommer leda till att covid-19 blir en sjukdom likt många andra.

– Den kommer säkert fortsatt vara anmälningspliktig som influensan, men provtagningsindikationen kommer då endast vara toppen av isberget, så som det är med många sjukdomar i samhället. Det kommer bli en sjukdom många andra. Men det är en komplicerad process och vi får anpassa de åtgärder och de förhållningsregler vi har i dagsläget.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt