Annons:

Snöröjarna var väl förberedda:

Under onsdagen har snöröjningen i Vimmerby kommun fått köra all in. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Snöröjarna var väl förberedda: "Varit all in i hela kommunen"

Nattens snöande gjorde att kommunen fick ge sig ut överallt. Snöröjarna var förberedda på vad som skulle hända.
– Den här gången stämde prognosen och vi var på tå, säger driftchefen Tomas Larsson.

Annons:

Många vaknade upp till vinter på nytt den här onsdagsmorgonen. Snöfallet under natten var kraftigt och kommunen hade förberett sig för att kunna ge sig ut och snöröja.

– Vi hade förberett så mycket vi bara orkade och den här gången stämde prognosen väl. Vi har vi på tå och hade förberett oss för det här. Det var det mesta på länge, även om vi haft ett antal snöoväder tidigare så har det inte varit lika mycket på en gång, säger driftchefen Tomas Larsson.

Kommunen gick igång vid 07-tiden och prioriteringen är att skolor, gång- och cykelvägar, resecentrum och räddningstjänst röjs i första hand. Därefter övriga gator, vägar och villakvarter. Samma förutsättningar och prioriteringsordning gäller för såväl Vimmerby stad som övriga orter.

En fördel efter onsdagsmorgonen snöfall var att det är sportlov för kommunens skolbarn.

– Snöfallet hade inte riktigt slutat då än, men vi gick igång vid 07-tiden. Det har varit all in i hela kommunen och alla entreprenörer vi upphandlat i de andra tätorterna har kört hela dagen. Vi har varit ute på alla orter och jag både tror och hoppas att man är klara nu. Lite tur i oturen, eller vad man ska säga, var ju att det är sportlov, vilket gjorde att vi kunde spara skolorna till sist och köra lite puts där i morgon. Annars hade vi aldrig varit klara nu.

"All in överallt"

Kommunens egen kapacitetet – med allt från handskottning till maskinutrustning – är 14 till antalet. Snösvängen i Vimmerby kommun har kört med allt det hela dagen.

– Hur många resurser exakt entreprenörerna använt kan jag inte säga, men vi har kört all in överallt.

Hur har det gått?

– Det har gått väldigt bra i dag. Vi har stora maskiner men försöker ta hänsyn till våra medborgare som säkert kan tycka att vi är i vägen. Vi försöker sköta vårt jobb, men det finns alltid någon som undrar varför vi inte är på dennes gata. Normalt sett är vi ute i tolv timmar och det är alltid någon som blir sist.

En risk, när snön smälter fort, är att det uppstår halka.

– Vi är förberedda på att det kan bli halkbekämpning, säger Tomas Larsson.

Något lugnare hittills

Under 2021 spräcktes snöröjningsbudgeten både en och två gånger. Det här året har börjat något lugnare.

– Förra året var budgeten slut i februari eller något sådant. Då började det ju redan 3 januari och sedan var det fullt ös länge. Lika kraftfullt har det inte varit hitills i år. Vi har väl varit ute två gånger på ordentligt och fullt snöfall, så än så länge finns det budget kvar. Men jag brukar säga att budgeten är ganska ointressant. Även om den överskrids kan vi inte sluta vårt uppdrag. Vi måste ju köra ändå och samhällsbyggnad får omfördela. Ingen kan säga att pengarna är slut för det här, säger Tomas Larsson och fortsätter:

– Vissa år blir det pengar kvar, vissa år är det väldigt mycket. Så man får nog slå ut en snöbudget över fem år. Samtidigt är det så att vi inte kan påverka vädret.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt