Annons:

Nu drar snöröjningssäsongen igång – så ser principerna ut

Så ser principerna ut för snöröjningen i vinter. Foto: MostPhotos

Nu drar snöröjningssäsongen igång – så ser principerna ut

Titta ut – vintern är här. Med det drar snöröjningssäsongen igång för kommunen.
– Vi förbereder oss så mycket vi kan, säger driftchefen Tomas Larsson.

Annons:

Snön ligger nu kvar på marken utanför de varma bostäderna. Den första omgången av ordentlig snö den här vintern är här och nu börjar kommunens snöröjare förbereda sig på riktigt. 

– Vi har ju haft lite halkbekämpning tidigare, men nu börjar de hota med kallt, snö och bus. Vi förbereder oss så mycket vi kan, så att vi är med när det blir skarpt läge med vår maskinpark för att hantera både snö och halka, säger Tomas Larsson, driftchef på kommunen. 

Han följer prognoserna dagligen och tror att snön kan bli kvar länge.

– Det är det som är bekymret, att det kan bli långvarigt. Men man kan stimma upp sig i onödan också, men vi följer prognoserna noggrant för att vara beredda när det är dags.

Hur ser det ut med snöröjningsbudgeten?

– Än så länge är jag lugn. Det var ju inte så tokigt där i början av året, utan det var i först i mars det blev lite stökigt. Jag är lugn, men blir det mycket hela december så kan det såklart bli lite tjurigt. 

Så ser principerna ut

Det är tillsammans med inhyrda entreprenörer som kommunens driftenhet ansvarar för plogning av kommunala gator, parkeringar samt gång- och cykelvägar. 

– Det är samma principer som förra året, säger Tomas Larsson. 

Det innebär att gator och vägar röjs vid ett snödjup på mellan åtta och tio centimeter. Villakvarter röjs vid ett snödjup på tio centimeter. Gång- och cykelvägar, ytor vid skolor och torg röjs vid fem centimeter. I första hand prioriteras skolor, gång- och cykelvägar, resecentrum och räddningstjänst. Därefter övriga gator och vägar. 

– Samma förutsättningar och prioriteringsordning gäller för såväl Vimmerby stad som för de kringliggande orterna. 

Frågor och svar

I år har kommunen också satsat på mer information kring snöröjningen på sin hemsida. Där finns svar på de allra vanligaste frågorna. 

– Vi har gått ut med mer information för den enskilde. Det är för att vi ska kunna utföra vårt jobb i större utsträckning. Jag vill inte belasta mina arbetsledare med en massa telefonsamtal, så förhoppningsvis kan man istället hamna i kommunens kontaktcenter. Våra frågor och svar rekommenderas också varmt. Ju mindre störningsmoment vi får, desto snabbare kan vi sköta våra åtaganden. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt