Annons:

Högtryck för Guldkringlan – tillagar 7 000 semlor idag

Guldkringlan säljer uppemot 7 000 semlor idag. Foto: Jakob Karlsson

Högtryck för Guldkringlan – tillagar 7 000 semlor idag

Fettisdagen är en mycket viktig högtid för bagerierna. För Guldkringlan i Vimmerby är det kanske den största dagen på hela året.
– Rent ekonomiskt och arbetsmässigt är det den största dagen, säger Joakim Hesselgård, vd på Guldkringlan.

Annons:

Redan vid 18-tiden igår stämplade de första bagarna in på Guldkringlan för att förbereda inför den stora anstormningen. Några timmar senare fyllde fler bagare, konditorer och fraktpersonal på styrkan och därefter har det gått i ett på bageriet i Vimmerby.

När vår tidning var på plats vid tiotiden löd försäljningsprognosen på cirka 7 000 semlor – dubbelt så många som förra året.

– Vi har 5 200 som vi levererat ut och sedan räknar vi med 1 500-2 000 i butiken. Du ser ju att det stömmar in folk och vi har öppet ett par timmar till. Jämfört med förra året är det stor skillnad, då var en del skolor stängda, äldreboende tog inte emot besök och man rekommenderades att jobba hemifrån. Det är mycket större på arbetsplatser nu, det är en jäkla skillnad, berättar Joakim Hesselgård.

 "Har provsmakat de flesta"

Hultsfredsborna Percy och Joakim Hesselgård tog över gamla Vibako för en tid sedan och döpte om bageriet till Guldkringlan. Vissa justeringar i receptet har man gjort för att vässa semlan.

– Jag tror att vi är de enda i trakten som gör allting från grunden. Vi har egen semmelfyllning nu med mandelmassa och aprikoskärnor och vi har gjort om bullen lite grann också. Det viktigaste är att behålla saftigheten i bullen.

Frågan om vem som gör kommunens godaste semla har förstås många olika svar. Såhär säger Hesselgård från sitt perspektiv:

– Jag skulle säga att våra är i toppen, jag har provsmakat de flesta nu och en traditionell semla med ordentlig semmelfyllning tror jag på. Bake-offen har ingen chans skulle jag säga. Vi som bakar bullen från grunden har mycket vunnet av det.

"Flutit på riktigt bra"

Hela bageriets styrka plus flera extraarbetare har deltagit i arbetet. Guldkringlan har 13 anställda idag – tre fler än när Vibako försattes i konkurs. 

– Det är fullt ös och det är ju en speciell dag för oss. Framförallt är det ju en rolig dag, mycket kan gå fel och mycket kan gå bra också. Jag tycker att det flutit på riktigt bra. Det är en stor högtid för bagerier och kanske den absolut största dagen. Semlor är en produkt som man kan räkna hem om man räknar rätt. Vi som bakar från grunden och gör fyllningen från grunden kanske har bättre sista rad än andra.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt