Annons:

Tomma huset i Storebro kan bli boende för flyktingar:

Det tomma lägenhetshuset i Storebro kan bli boende för flyktingar. Foto: Simon Henriksson

Tomma huset i Storebro kan bli boende för flyktingar: "Vi är redo"

Det tomma lägenhetshuset i Storebro, som tidigare varit boende för asylsökande, kan bli hem för flyktingar från Ukraina. Vimarhems ordförande Magnus Danlid säger att man är redo för en flyktingvåg.
– Vi står redo, säger Danlid.

Annons:

Vimarhem har haft flera outhyrda lägenheter den senaste tiden än på väldigt lång tid. Det har varit ett bekymmer för det kommunala bostadsbolaget – men nu kan det bli en tillgång. 

Med ett ökat tryck av flyktingar från Ukraina finns det god kapacitet att erbjuda boende i Vimmerby kommun.

– Det är betydligt fler lediga än vi har haft på väldigt länge och vi har haft en viss oro för att det är så mycket ledigt. För en tid sedan kunde vi inte förutspå vad som skulle hända i vår omvärld, men när det ser ut som det gör känns det bra på ett sätt att vi har så mycket lediga lägenheter som vi har. Dessa kan vi ta i anspråk om det kommer eventuella flyktingar från Ukraina som behöver husrum, säger Magnus Danlid (C), ordförande i Vimarhem.

"Ska inte rivas"

I den tomma fastigheten i Storebro, där det länge var asylboende, finns 23 lediga lägenheter sedan Migrationsverket flyttade ut förra året.

– Det ska inte säljas, rivas eller byggas om som det är nu. Vi har fått frågor om det huset och jag tänker att det får stå som det gör. Det huset är redo om det kommer flyktingar. Det har bott asylsökande där tidigare, men vi har inte hört något från Migrationsverket ännu och vi har inte själva varit i kontakt med Migrationsverket.

Totalt finns 40 lediga lägenheter i just Storebro och en god beredskap att kunna erbjuda bostäder åt personer på flykt.

– Det känns skönt att ha en beredskap att ta emot flyktingar och erbjuda dem boende utan större problem även om det är omöblerade lägenheter. Vi får se när Migrationsverket hör av sig om de kommer hyra eller hur det löser sig. Det är inte aktuellt ännu, men det finns en beredskap när frågan kommer.

I Södra Vi finns sex lediga lägenheter och övriga är utspridda i kommunen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt