Annons:

Kyrkan vill hjälpa flyktingar:

Anita Waernqvist, kyrkoherde i Södra Vi-Djursdala församling, trycker på att man ska nyttja kyrkan i den tid som väntar. Foto: Simon Henriksson

Kyrkan vill hjälpa flyktingar: "Har jobbat med det här i 2000 år"

Svenska kyrkan vill ta en aktiv roll i arbetet med flyktingarna som kommer från Ukraina. Det berättade kyrkoherde Anita Waernqvist på torsdagens morgonmöte.
– Vi har jobbat med det här sedan begynnelsen, det här är vårt liv som kyrka, säger hon.

Annons:

Jesus var själv flykting – och kyrkan har gjort insatser för flyktingar i alla tider. I samband med torsdagens frukostmöte i Vimmerby lyfte Anita Waernqvist, kyrkoherde i Södra Vi-Djursdala församling, att kyrkan gärna spelar en viktig roll i det som väntar de kommande månaderna.

– Jag tänker att det är viktigt att komma ihåg att nyttja kyrkan i det här. Vi har längst erfarenhet av att jobba med de här frågorna. Vi har alltid funnits med, även frikyrkorna, och kyrkan har en jätteviktig roll. Vi har jobbat med det här sedan begynnelsen, vi har gjort det i 2000 år och kan det här. Nyttja oss i det här, för det här är vårt liv som kyrka, säger Anita Waernqvist i samband torsdagens frukostmöte.

Hon säger också att de har stor erfarenhet från tidigare flyktingkriser.

– 2015 var det väldigt många ensamkommande barn som kom och nu är det mest mammor med barn. Det är en helt annan situation. Regeringen har gjort en snabbkoll och några som har kapacitet och lokaler i nästan varje by i hela landet är Svenska kyrkan. Vi måste se över lokaler och om det finns något vi kan göra. Samtidigt är det inte så lätt. Jag jobbade i Västervik 2015 och då släppte vi in folk i våra församlingshem i Västervik. Det fanns inte rätt branddörrar, så de fick flytta akut.

"Glöm inte bort oss"

De som kommer till Sverige från Ukraina längre fram lär också bära på mer trauman än de som redan kommit sedan kriget bröt ut.

– Den psykologiska aspekten finns i det här också. Ju längre du är i ett krig, desto mer traumatiserad blir du. Där har kyrkan också en jätteviktig roll. Vi kan det här och kan hjälpa till. Det är jättebra med frivilliga som hjälper till, men det är lätt att man bränner ut sig. Vi har som sagt jobbat med det här i 2000 år så använd oss. Glöm inte bort att vi har jättemycket erfarenhet av de här frågorna, uppmanade hon.

Hon påpekade även att de är öppna för samtal och för att lyssna på flyktingarna eller andra som behöver prata om det som händer.

– Många i Ukraina är väldigt religiösa med svenska mått mätt, säger hon.

Hon berättade även att begravningsverksamheten måste fungera – även om kriget bryter ut i Sverige.

– Därför måste vi göra listor på personer som inte kan krigsplaceras, utan som vi måste ha för att kunna begrava människor. Vi behöver även se över vad vi har för platser för massgravar. Det här är frågor vi inte är så vana att jobba med. Vi har känt oss krigsskyddade i Sverige och det är vi väldigt tacksamma för, men det är viktigt att inte släppa tankarna. 

Kommunalrådet Jacob Käll (C) välkomnade beskedet från kyrkan.

– Svenska kyrkan och frikyrkorna sträcker ut handen – det är toppen, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt