Annons:

Hon prisas av Bevara Vimmerby:

Kristina Lindelöf får årets byggnadsvårdsdiplom av Bevara Vimmerby. Foto: Arkivbild

Hon prisas av Bevara Vimmerby: "Fantastiskt och oväntat"

Föreningen Bevara Vimmerby har delat ut sitt 26:e diplom till någon som bidrar till att göra Vimmerby vackrare. I år går diplomet till Kristina Lindelöf, Ingebo Hagar.
– Det är fantastiskt och oväntat, säger hon.

Annons:

Bevara Vimmerby delar ut ett byggnadsvårdsdiplom årligen och förra året fick Villa Vimmerby utmärkelsen med motiveringen att man där har skapat en anläggning som passar Vimmerby väldigt väl, in i minsta detalj. Året dessförinnan gick priset till företagaren Staffan Samuelson, som både driver Oxgården i Vimmerby och Musteriet i Djursdala.

I år går byggnadsvårdsdiplomet till Kristina Lindelöf för sitt gedigna arbete på Ingebo Hagar.

– Det känns fantastiskt och hedrande, men också oväntat, säger Kristina Lindelöf. 

Du har tidigare fått en del andra priser. Vad betyder det här för dig?

– Det är fantastiskt roligt att man väljer att uppmärksamma helhetsbilden, kretsloppstänket, kulturlandskapet samt hållbarhet och miljö. Först blev jag väldigt nervös när Mikael (Sandström) ringde och jag började fundera på om jag har alla hus i ordning, eftersom jag tänkt att det handlar mycket om bebyggelse. Men här har man tagit ett vidare grepp kring helheten med bondbyn och landskapet runt omkring. Det här är något vi har vårdat och arbetat mycket med i nästan 30 år. 

"Ska berätta hela byns historia"

Kristina Lindelöfs historia med Ingebo sträcker sig väldigt långt tillbaka.

– Min släkt har bott här i snart 400 år och människor har bott här i tusentals år, men landskapet ser liknande ut i dag som det gjorde då. Det är jätteroligt att de uppmärksammar det och ser den pusselbiten. I staden är allt så föränderligt, men här kan man läsa historien i landskapet.

Den 23 maj kommer Bevara Vimmerby till Ingebo Hagar för att dela ut diplomet.

– Då ska jag berätta byns hela historia, så jag hoppas att de har tid, säger hon och skrattar:

– Astrid Lindgrens släkt har också bott här. Hennes farmors far var född här och min släkt kom hit 1638. 

Är det något som förpliktigar känner du?

– Det gör det verkligen. Jag har tre döttrar och två dotterdöttrar där det handlar om att hitta en väg framåt som passar både dem och byn. Det är en utmaning att försöka se 100 år framåt. 

Hur ska du fira det här priset?

– Det gör jag när de kommer hit. Jag får bjuda dem på bubbel, säger Kristina Lindelöf. 

Fakta

Bevara Vimmerbys motivering:

”Att bevara Vimmerby innebär också att skydda det kulturlandskap som omger staden i Astrid Lindgrens hembygd. Med mod, driftighet och stort engagemang har Kristina Lindelöf bevarat och utvecklat landskapet i Ingebo. Här driver hon framgångsrikt gården inom kulturturism genom sin djurhållning och markvård. Med sitt kretsloppstänkande är hon ett föredöme att hushålla med jordens resurser och skapa en hållbarare miljö".

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt