Annons:

Kristina Lindelöf får Guldyxan:

Kristina Lindelöf tilldelas Guldyxan 2019.

Kristina Lindelöf får Guldyxan: "Överrumplande och väldigt roligt"

Guldyxan 2019 hamnade i Vimmerby kommun. Det är Kristina Lindelöf, som driver Ingebo Hagar, som får ta emot utmärkelsen.
– Det känns överrumplande och väldigt roligt, säger hon.

Annons:

Temat för årets Guldyxan var mångbruk. Där passade uppenbarligen Kristina Lindelöf, Ingebo Hagar, perfekt in. 

"Till Ingebo hagar med rödmålade hus, gärdesgårdar, vandringsleder, brukad och även näst intill orörd skog välkomnar Kristina Lindelöf och hennes döttrar tusentals besökare varje år. Kristina Lindelöf är en engagerad skogsägare som med ett aktivt skogsbruk som bas utvecklat sitt företag med inkomst från mer än massaved och timmer. På gården hyr hon ut boende, det finns ett sommaröppet café och en gårdsbutik. Kristina brinner för att visa besökarna allt man kan göra med skogen och allt det som finns där. Hon är en mångbrukare som är väl värd Guldyxan 2019", står det i motiveringen till utmärkelsen.

– Det är överrumplande och väldigt roligt, säger Kristina Lindelöf om utmärkelsen.

Var det inget du hade väntat dig?

– Nej, inte alls. Verkligen inte. Det är ett jättefint pris och jag blev jätteöverraskad när de ringde.

"Inte insett hur stort det är"

Det är Land Skogsbruk, LRF Skogsägarna och Elmia som utser vinnaren och utmärkelsen delas ut på SkogsElmia i juni. Vinnaren får förutom äran en fin yxa och 10 000 kronor.

– Det har varit omtumlande med alla gratulationer jag har fått. Jag har nog inte insett hur stort det är. Jag blir stimulerad och det uppmuntrar till att fortsätta jobba som jag gör. 

Att Kristina Lindelöf både jobbar med skogsbruk och turism var en förutsättning för priset.

– Det är en bekräftelse för mig och hela familjen och alla som jobbar här. Mångbruk för mig är mångfald vad gäller människor. Det är många spännande människor som jobbar här som Jörgen Blomberg och Sven Kask. Det är så många som jobbat fram förutsättningen för det här priset. Jag ser det som att hela styrkan på Ingebo får det här. 

Varför tror du själv att du får det?

– Det är nog för att jag jobbar med mångfaldsfrågan på många olika sätt. Jag involverar många människor och ser till att många får komma ut och uppleva skogen. I helgen hade vi bröllop här och det var gäster från London och Köpenhamn. De var helt tagna av miljön här, de fann inte ord för det. Vi skogsbadar varje dag men det gör man inte i London. Den gästen sa att det var en så oerhörd kontrast, säger hon och fortsätter:

– Bröllopsfotografen blev nästan störd av att det var så vackert. Vi förstår nog inte vilket paradis vi har omkring oss med skogen och hagmarker. Det är roligt att få träffa människor som kommer hit och talar om det för oss.

Planerar resa

Nu planerar hon för en resa för prissumman.

– Vi ska göra någon härlig utflykt för pengarna. Kanske åker vi till Hasselö eller upp till Urnatur och bor i de träden. Det blir något med skogen eller träden.

Guldyxan delas ut den 7 juni.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt