Annons:

  • Hon är första kvinnan att få heltidstjänst inom räddningstjänsten –

    "Jag fattar nog inte riktigt än att jag ska få jobba med något jag är så intresserad av", säger Rebecca Ovedal som till hösten börjar på en heltidstjänst inom räddningstjänsten, som kombinerad brandman och instruktör. Foto: Lotta Madestam

  • Hon är första kvinnan att få heltidstjänst inom räddningstjänsten –

    Till största delen ska Rebecca Ovedal utbilda anställda inom olika företag, föreningar och privatpersoner i hjärt- och lungräddning och brandskydd. Här är det Anna Karlsson och Sabine Solterbeck från IKEA Industry som tränar HLR. Foto: Lotta Madestam

Hon är första kvinnan att få heltidstjänst inom räddningstjänsten – "Fattar det inte riktigt än"

Rebecca Ovedal är första kvinna att få en heltidstjänst inom räddningstjänsten i Hultsfreds kommun. Hon har fortfarande svårt att smälta glädjebeskedet.
– Jag fattar nog inte riktigt än att jag ska få jobba med något jag är så intresserad av, säger hon.

Annons:

När Rebecca Ovedal från Hultsfred gick med som deltidsbrandman för ett par år sedan såg hon i ärlighetens namn det mest som en träningsutmaning, så hon skulle bli tvungen och mer motiverad att komma i form efter att ha blivit mamma.

– Jag valde mellan att göra en Ironman och gå med i räddningstjänsten, berättar hon.

Fullständigt ”såld”

Då kunde hon inte tänka att hon skulle bli så fullständigt ”såld” på uppdraget.

– Jag gillade aldrig skolan när jag gick i den, fattade ingenting. Här fattar jag allting, säger hon och skrattar.

Nu har hon fått möjligheten att ta steget från deltidsbrandman till en heltidstjänst inom räddningstjänsten, som till största delen består av att hålla i utbildningar.

– Som instruktör ska jag utbilda anställda inom kommunen, olika företag, föreningar och privatpersoner i bland annat hjärt- och lungräddning och brandskydd, samtidigt som jag fortsätter som brandman, vilket är bland det roligaste jag vet.

Det bästa av två världar

Rebecca Ovedal jobbar för tillfället som bland annat samordnare på Hultsfred Lärcenter. Även det ett fantastiskt roligt jobb, om du frågar henne.

– Det har varit det bästa av två världar, att få jobba på lärcenter och som deltidsbrandman. Jag trodde aldrig jag skulle lämna jobbet på lärcenter, för jag har trivts fantastiskt bra med kollegorna och ett uppdrag som varit superroligt. Men när den här tjänsten dök upp var det givet att söka, det fanns inget annat, säger hon.

Ansökan skickades in och när räddningschef Michael Hesselgård ringde för att meddela att hon fått tjänsten blev hon helt tyst.

– Och det händer inte ofta, säger hon och skrattar. Jag fattar nog inte riktigt än att jag ska få jobba med något jag är så intresserad av. Så nu tänker jag mest ”ska jag få jobba med det här verkligen?” Jag har en fantastiskt härlig känsla i kroppen när jag tänker på det, att jag ska få göra det här varje dag.

Nya utmaningar

Så till hösten väntar nya utmaningar. Det här betyder att hon blir den första kvinnan att få en heltidstjänst inom räddningstjänsten.

Rebecca kan knappt bärga sig. Och Michael Hesselgård är glad över att kunna steppa upp inom utbildningsbiten.

– Vi får göra en rivstart, vi har en utbildningsskuld från covidtiden. För det är så att utbildningen hänger ihop med antalet larm. Ju duktigare vi är på att hålla utbildningar, desto färre larm får vi. Så Rebecca blir ett bra tillskott, det känns jättebra att få in henne.

Vill vara en ambassadör

Rebecca Ovedal hoppas dessutom få vara en ambassadör för yrket, i synnerhet för kvinnor.

– Jag hoppas vi ska få in fler nya brandmän, vi är för få för tillfället. Och i synnerhet hoppas jag locka tjejer att gå med.

– Vi märker skillnad direkt på gruppdynamiken om vi får en blandning av kvinnor och män, tillägger Hesselgård. Får jag önska borde vi ha lika många kvinnor som män.

Rebecca är snabb med svaret, när hon får frågan vad som är det bästa med att vara brandman?

– Det är gemenskapen, som jag antagligen saknat mycket från föreningslivet. Det är människor jag kanske aldrig skulle träffat eller umgåtts med privat, ändå går alla in och peppar och gör allt för varandra när det väl gäller. Och dessutom är det så intressant och roligt, det finns så mycket att lära sig som gör att man hela tiden utvecklas som person.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt