Annons:

Rekordhögt elpris för VEMAB:s kunder – går upp 142 procent

Priset med Vårflodselen stiger med 142 procent från 1 juli och ett år framåt. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Rekordhögt elpris för VEMAB:s kunder – går upp 142 procent

Årets Vårflodselsupphandling är klar och elpriset går upp 142 procent per kilowattimme från och med 1 juli.
– Det är marknadsläget och hur det ser ut i världen med kriget i Ukraina som påverkar, säger Carolina Edgren, marknadschef på VEMAB.

Annons:

Vimmerby Energi & Miljö AB:s avtal Vårflodsel har kostat 58,4 öre/kWh under det gångna året och nu ökar elpriset med över 140 procent för VEMAB:s kunder.

Det nya priset som gäller från 1 juli i år till 30 juni nästa år är 141,6 öre/kWh för drygt 3 600 kunder som VEMAB har upphandlat pris till. Det handlar om elområde tre och består främst av kunder från Vimmerby kommun och norra delen av Hultsfreds kommun. 

– Det är just nu en begränsad mängd el som vi får in till Sverige plus att det är en brist i överföringskapaciteten från norr till söder. I och med att vi blir mer sårbara här i söder så får vi importera mer från Europa och med tanke på hur det ser ut i världen, med sanktionerna mot Ryssland, så har det drivit upp elpriserna. Att det skulle bli en höjning var vi väl medvetna om, säger Carolina Edgren, marknadschef på Vimmerby Energi & Miljö AB. 

"Ser att det har fallit väl ut"

Hon konstaterar att det är en kraftig ökning jämfört med pris som har gällt under det senaste året samtidigt som det står sig bra i konkurrensen med ettårsavtalen som finns på elmarknaden i dag.

– Det är en helt annan prisnivå än tidigare år och jag har aldrig varit med om priser som har varit så här höga. Om man tittar på priset i december så var det 235 öre/kWh inklusive moms och då är det här priset en krona lägre. Vi såg en kraftig ökning på priserna från september 2021 och det har bara fortsatt. Med tanke på kriget som bröt ut i mars och de sanktioner som man har satt in från olika länder mot Ryssland så har det drivit upp priserna ännu mer. 

Det nya elpriset är resultatet av den upphandling som har gjorts under våren.

– Vi ser att det har fallit väl ut. Vi har gjort elinköp vid 60 olika tillfällen under mars, april och maj och vi har fått med oss några tillfällen där det var ett billigare pris. Vi landar på ett väldigt konkurrenskraftigt pris mot vad elavtalen kostar i dag.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt