Annons:

Bekräftat: Han är ny landshövding i Kalmar län

Thomas Carlzon är ny landshövding i Kalmar län. Foto: Pressbild

Bekräftat: Han är ny landshövding i Kalmar län

Kalmar län har fått en ny landshövding. Det blir Thomas Carlzon, tidigare vd på ett av Ikeas bolag i Sverige, som tar över. Det avslöjade Östra Småland på torsdagsmorgonen.

Annons:

Regeringen bekräftade vid 11.30-tiden att det är Thomas Carlzon som blir ny landshövding för Kalmar län. 

Hans förordnade som landshövding och chef för Länsstyrelsen i Kalmar län gäller från den 1 juni 2017 och till den 31 augusti 2020. 

– För regeringen har det varit viktigt att finna rätt person till rätt plats och därför är det glädjande att vi idag kan ta beslut om att Thomas Carlzon blir ny landshövding i Kalmar län. Thomas har en mycket intressant bakgrund som kommer att kunna bidra till Kalmars utveckling på ett positivt sätt, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), i ett pressmeddelande.

"Väldigt glad"

Thomas Carlzon har arbetat för Ikea i 45 år. Han har haft olika ledande befattningar och senast kommer han från rollen som vd för Ikea i Älmhult.

Carlzon har tidigare även varit styrelseledamot för Linnéuniversitet och ordförande för Almi Invest Småland och Öarna.

– Jag är väldigt glad och känner ödmjukhet inför uppdraget som landshövding i Kalmar län. Att få komma till detta framgångsrika län med dess starka tradition av entreprenörskap, besöksnäring, natur och kultur samt ett välrenommerat universitet är mycket intressant och inspirerande. Jag ser stora utvecklingsmöjligheter för länet där jag är övertygad om att utveckling kräver stor samverkan mellan alla aktörer i länet. Jag ser fram emot att flytta till vackra Kalmar där dåtid, nutid och framtid möts, säger Thomas Carlzon i pressmeddelandet.

Malin Almqvist, som varit tillförordnad landshövding, säger så här:

– Jag hälsar vår nya Landshövding mycket varmt välkommen till Kalmar län och vår Länsstyrelse. Han är mycket efterlängtad. Vi ser fram emot att få arbeta ihop med Thomas i utvecklingen av länet och Länsstyrelsen säger Malin Almqvist, som är länsråd.

Över 300 dagar

Kalmar län har inte haft någon landshövding sedan Stefan Carlsson sparkades av regeringen den 7 juli förra året. Då hade han använt skattebetalarnas pengar för att köpa sex per telefon.

I mer än 300 dagar fick Kalmar län vänta på att en ny landshövding skulle flytta in i residenset.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt