Annons:

Den externa granskningen av Länsstyrelsen och Stefan Carlsson är klar. Foto: Länsstyrelsen

Efter sexsamtalen – extern granskning av Länsstyrelsen klar

Landshövdingen Stefan Carlsson tvingades avgå efter att ha ringt sexsamtal. Sedan begärde den tillförordnade landshövdingen Malin Almqvist en extern granskning av Länsstyrelsen. Nu är granskningsrapporten offentlig.

Annons:

Den 5 juli meddelade regeringen att Stefan Carlsson entledigas från sitt uppdrag som landshövding i Kalmar län. Carlssons sexsamtal från residensets telefon blev för mycket. 

Tidigare hade P4 Kalmar avslöjat att landshövdingen också köpt sprit för skattebetalarnas pengar. Efter att Carlsson avsattes tillträdde Malin Almqvist som tillförordnad landshövding. Hon begärde en extern granskning av verksaheten kring landshövdingen och runt Länsstyrelsen. 

Revisionsföretaget Ernst & Young fick uppdraget och i dag släpptes rapporten. 

Finns brister

I rapporten framkommer det att det finns brister i hanteringen av kvitton, att landshövdingen har blandat samman sin privata ekonomi med Länsstyrelsens ekonomi och att stora inköp av alkohol ofta har gjorts, uppger P4 Kalmar.

Revisionsbyrån uppmanar Länsstyrelsen att på flera områden stärka sina regelverk, inte minst kring alkohol och kontokortshantering. 

Saknas kvitto

Här följer några exempel hämtade från 24Kalmar

* Revisionsfirman har noterat tre övernattningar för landshövdingens fru som haft oklara syften då det inte framgått varför övernattningen ägt rum. Nätterna har betalats med företagskortet. 

* Det saknas kvitto för 22 transaktioner med ett totalt belopp på 17 928 kronor. Löneavdrag har inte heller gjorts. 

* Det framkommer att alkohol till middagar köpts in i stora mängder vid fem tillfällen. I exempelvis ett fall köptes det in 31 flaskor vin och fyra flaskor sprit för 33 personer. Vid ett annat tillfälle köptes 24 flaskor vin för femton personer och vid ytterligare ett tillfälle inhandlades nästan två flaskor vin per person.

* Carlsson har också genomfört 29 måltider, där deltagarlistor saknas och brister också finns beträffande uppgifter om syfte, namn, position och vilket företag eller myndighet personen representerar. 

"Bra rapport"

Malin Almqvist, tillförordnad landshövding i Kalmar län, kommenterar granskningen så här i ett pressmeddelande.

– Det är en bra och genomarbetad rapport som inte visar på några allvarliga avvikelser. I de fall man har haft anmärkningar har man föreslagit rekommendationer, som nu kommer att fungera som en det förändringsarbete som börjar i höst, säger Malin Almqvist.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt