Annons:

Säkerhetssamordnare om hotet mot skolan:

Håkan Westerback är säkerhetssamordnare i kommunen. Foto: Arkivbild

Säkerhetssamordnare om hotet mot skolan: "En bedömning från fall till fall"

På den sociala medieplattformen Tiktok har Astrid Lindgrens skola utsatts för hot. Skolledningen och kommunens säkerhetsavdelning satt i möten under tisdagen.
– Det är en bedömning från fall till fall, säger säkerhetssamordnaren Håkan Westerback.

Annons:

I ett utskick till vårnadshavare på AL-skolan, som Dagens Vimmerby tagit del av, informerar skolledningen om att hot riktats mot skolan. 

"På kontot finns det bland annat en video som handlar om att skolan ska invaderas och bombas", står det bland annat i mejlet. 

Håkan Westerback är säkerhetssamordnare i kommunen. 

– Alla vi som jobbar med säkerhet satt i möte med Josephine Svensson (rektor, reds.anm) efter att hon informerat oss om det här. Tyvärr är det något som ökar hela tiden och någonstans måste man göra en bedömning kring seriositeten i det. Bedömningen i det här fallet var att det räckte med att informera vårdnadshavarna om det här och försöka få hjälp med att få fram vem som eventuellt spelar på oron som finns i omvärlden. Det är också bra att prata och informera vårdnadshavarna om att prata med barnen och ungdomarna om källkritik och vad sådant här kan leda till, säger Håkan Westerback. 

Säkerhetssamordnaren har tittat på den film som lagts upp på tiktok-kontot.

– Det var väldigt svårt att utläsa vad som sägs i filmen. Det som vi informerar om är det som gick att få fram efter att man lyssnat 20 gånger på det. Det som sägs är allvarligt, men den här gången valde vi att gå den här vägen och det handlar hela tiden om att göra en värdering. Skapar det mer oro än vad som är nödvändigt eller är det viktigt att få ut det här? Det är alltid en avvägning och en helhetsbedömning kring vad som framkommer från fall till fall. Vi negligerar aldrig det som sägs. 

Trygg med åtgärden

Håkan Westerback har även en del knep som han ogärna delar med sig av för att göra den här bedömningen. 

– Vissa saker är mer utmärkande för seriositeten i det och det är något man naturligtvis av strategiska skäl inte pratar så mycket om. Det är väldigt mycket som florerar och man måste alltid göra bedömningen om det är seriöst eller inte. 

Fanns det något resonemang om att stänga skolan?

– Nej, det pratade vi inte så mycket om. I det här fallet valde vi att gå den här vägen och vi vill inte skapa en oro i onödan.

Är du trygg i den bedömning som har gjorts?

– Jag är så trygg jag kan vara i den bedömning som gjorts. Alla vi som satt vid bordet hade samma magkänsla och som jag nämnde, så finns det vissa kännetecken som gör att man drar öronen åt sig. Skulle lägger förvärras får man hantera det utifrån det. Men just nu är jag trygg med den åtgärd som skolan vidtog. 

"Alltid en gråzon"

Att man har slagit larm om det här inlägget lovordar Håkan Westerback. 

– Det är en stor eloge till den som har gjort det. Det är fantastiskt att man meddelar det här och det är också en del av källkritiken. Det är jättebra, för det innebär att vi kan ta tag i det. 

Nyligen ska ett annat hot på ett annat tiktok-konto riktats mot en annan kommunal skola.

– Det fick vi information om i efterhand. Det är alltid en gråzon kring vad vi i vuxenvärlden får vetskap om. 

HÄR kan du läsa hur rektor Josephine Svensson ser på händelsen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt