Annons:

Så många tjänster försvinner från högstadiet på AL:

Josephine Svensson är rektor för högstadiet på AL-skolan. Foto: Jakob Karlsson

Så många tjänster försvinner från högstadiet på AL: "Fruktansvärt tufft"

Nu står det klart hur många tjänster som försvinner från högstadiet på Astrid Lindgrens skola. Det rör sig om totalt tre tjänster.
"Det känns fruktansvärt tufft", skriver rektor Josephine Svensson i ett mejl. 

Annons:

Det kommer bli neddragningar i både förskolan och grundskolan till följd av minskad skolpeng till hösten. Beslutet togs redan förra sommaren och har ingen koppling till den nyss avslutade skoldebatten. 

I grundskolan minskas elevpengen med fyra miljoner kronor och det kommer få konsekvenser på flera skolor. Nu står det klart att tre tjänster försvinner från högstadiet på Astrid Lindgrens skola.

Det framgår av ett mejl till vårdnadshavarna som vår tidning tagit del av. Det rör sig om en tjänst som biblioteksassistent, cafébiträde och en klassresurs.

"I budget 2024 så minskade elevpengen drastiskt. Det medförde att den personalstyrka vi har i dag inte kan behållas utifrån den budgetram vi får. Det är dessa tre tjänster det berör och inte fler, åtminstone inte det här budgetåret. Vad budget 2025 kommer innebära vet jag inte i dag", skriver rektor Josephine Svensson i ett mejl till vår tidning.

Hur känner du för att ta bort dessa tjänster?

"Det känns fruktansvärt tufft. Alla roller inom skolan är viktiga roller. Vi får också under hösten ett ökat elevantal men måste minska personaltätheten, vilket egentligen känns som en orimlig ekvation. Det är dock ett faktum att det inte finns pengar". 

"Finns en oro"

Josephine Svensson säger att förändringarna kommer påverka alla.

"Personal, elever och elevers vårdnadshavare. Det finns en oro för trygghet och studiero samt en eventuell påverkan på elevers måluppfyllelse", skriver Josephine Svensson i mejlet.

Hur kommer det inverka på eleverna?

"Det kommer påverka stöd i klassrummet, cafeterians och bibliotekets öppettider samt den omfattning service som finns i dag", skriver rektorn.

Vår tidning har varit i kontakt med förvaltningschefen Ola Karlsson, som ska ge en samlad bild kring hur många tjänster som försvinner i förskolan och grundskolan vid ett senare tillfälle.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt