Annons:

PLANERARNA SKA TAS BORT – HEMTJÄNSTPERSONALEN RASAR

Hemtjänstpersonalen rasar med anledning av att omsorgsplanerarna ska tas bort. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

PLANERARNA SKA TAS BORT – HEMTJÄNSTPERSONALEN RASAR

Omsorgsplanerarna lägger upp det dagliga arbetet för hemtjänstpersonalen och säkerställer bemanningen av personal i det hemtjänstområde man ansvarar för. Men inte länge till. Kommunen kommer att ta bort omsorgsplanerarna – något som hemtjänstpersonalen är mycket kritisk till.
– Det är jättemånga som kommer vilja säga upp sig, säger flera medarbetare inom hemtjänsten som vår tidning har träffat. 

Annons:

Beskedet är fortfarande färskt, men slog ned som en bomb för hemtjänstpersonalen i Vimmerby stad. Vår tidning träffade nyligen ett tiotal medarbetare, som önskar vara anonyma, som jobbar inom de olika hemtjänstgrupperna inne i Vimmerby.

De upprörs över förändringen som inom kort ska träda i kraft. 

– Allting handlar om att våra omsorgsplanerare, de som planerar vårt jobb, ska bort och ut och jobba som undersköterskor istället. Då har vi inga som planerar och då ska det arbetet ut på oss, säger en hemtjänstmedarbetare.

Det finns en omsorgsplanerare för varje hemtjänstområde och deras uppgift är att tillsammans med kollegor och enhetschef planera det dagliga arbetet för hemtjänstpersonalen. Dessutom ska planerarna säkerställa bemanningen av personal i det hemtjänstområde som de ansvarar för. 

Totalt finns det sex omsorgsplanerare och det är väldigt uppskattat bland personalen ute på golvet.

– Det är planerarna som lägger upp hela hemtjänsten för Vimmerby kommun. De ser där det är luckor och löser allting smidigt. Fattas det personal eller något, så löser planerarna det jättelätt och smidigt. Då ser de att i det här området kan vi sätta den personen i dag och så vidare. Vi är väldigt beroende av dem och de är jätteduktiga på sitt jobb. De ser helheten på ett annat sätt, säger en annan medarbetare inom hemtjänsten.

"Chockade över det här"

Flera medarbetare inom hemtjänsten har vänt sig till sin chef för att få svar på en rad frågor. Bland annat undrar de vem som kommer ha det yttersta ansvaret när eventuella besök blir missade, vem som ska ta emot alla samtal som planerarna får vid 06.15-tiden på morgonen och vem som ska ta emot alla samtal från sjuksköterskor, rehab och handläggare. 

Dessutom undrar de vem som ska verkställa beslut under dagen, vem som ska verkställa larm och trygg hemgång. Frågorna är många och obesvarade, upplever de. 

– Det är ganska mycket som en planerare gör, eller väldigt mycket till och med. Det vi gör är att arbeta med omvårdnaden av människor. Nu ska vi helt plötsligt göra väldigt mycket mer. Vi är chockade över det här och fick reda på det här samma dag som vi skulle ha ett möte.

En annan medarbetare är rädd för eventuella konsekvenser.

– Om vi får ett HSL-uppdrag på blodförtunnande medicin exempelvis. Då kanske vi får det samtalet när vi står och duschar någon annan. Då finns det en risk att bryta mot sekretessen samtidigt som vi ska ha i minnet vilken medicin som ska hämtas ut. Vad händer om vi inte får ihop det? Om den här personen får en blodpropp? Det är mycket ansvar som läggs på oss. Att jobba både administrativt och med vården är inte rimligt. Jag kan inte förstå hur de tänker att det här ska vara möjligt över huvud taget. Vi är helt knäckta.

"Kommer uppstå konflikter"

Bekymret med inbeordringar på helger befarar man också kommer bli värre. 

– Det är redan nu extrema problem att få in folk. Nu kommer vi ha det problemet varje dag. Om hela stan ringer samtidigt – hur löser vi det? Hur ska vi hantera alla de konflikter som kommer uppstå? Det kommer inte bli bra, säger en medarbetare. 

Att det ska uppstå konflikter är något flera av dem vi intervjuar är oroade för.

– Vem ska ta hand om arbetsmiljön när det blir intriger? Vår arbetsmiljö är redan stressig som den är och vi hinner inte med. Vi kommer aldrig hinna med det här. Nu läggs ansvaret på just gruppen undersköterskor, eftersom övriga inte får vara fast omsorgskontakt. Det blir väldigt få. I min grupp är det två undersköterskor av elva i personalen. Det blir ett extremt ansvar. Vi går redan på knäna och hinner inte gå på toaletten ibland, säger en anställd inom hemtjänsten och får medhåll av en annan:

– Om någon ska ringa och meddela att man är sjuk eller vabbar vid 06.30 – vem ska då kommunicera det med de andra områdena? Det går inte, det kommer uppstå konflikter tyvärr. Vissa kanske reagerar "Varför sätts jag där?" och då blir det annorlunda när det inte är omsorgsplanerarna som planerar. När de gör det, så är man neutral och då accepterar man det. 

Fast omsorgskontakt

Att exempelvis ta bort planerarna i någon av ytterområdena kontra inne i Vimmerby stad är inte jämförbart, menar hemtjänstpersonalen.

– Där har man ingen annan att samarbeta med. Men vi i stan har flera olika områden och så många brukare. Det kanske funkar i teorin men det går inte i praktiken. Själva anledningen är ju införandet av fast omsorgskontakt från och med 1 juli. Därför plockar man bort planerarna, för att de ska ut på golvet och så ska undersköterskorna planera allting. 

Fast omsorgskontakt innebär att varje brukare har en person som ska sköta kontakten med anhöriga, biståndshandläggare och så vidare.

– Vi ska ta ett enormt ansvar. Jag är undersköterska och tar hand om människor. Omvårdnad kan jag, men jag kan inte det här. Var ska jag få tid till allt administrativt? frågar sig en medarbetare.

Medarbetarna upplever att deras oro inte tas på allvar och att de inte får svar på sina funderingar.

– Det finns inga svar och det finns ingen plan. Vi får inget veta förrän det är i efterhand och då är det kört. De vet inte hur de ska lösa allt vi frågar om. Det vi har fått till oss är att det är jättebra att vi ställer frågor och att vi tillsammans ska sätta oss ned och lösa det. Vi vill inte lösa deras problem. När ska vi ha tid till det? 

Många av hemtjänstmedarbetarna ser risk för att det här i förlängningen kommer att drabba de äldre i synnerhet.

– Det är risk att de inte får den omsorg eller omvårdnad som de är värda. Ingen ser den verkliga verksamheten och de ser inte vad vi gör. Det är äldre människor vi jobbar med och det är inte leksaker eller maskiner. Det är riktiga människor som jobbat hela sina liv. 

Risk för uppsägningar

Flera av medarbetarna vår tidning möter vittnar om en utbredd risk för massuppsägningar.

– Det är jättemånga som vill säga upp sig och som inte orkar med det. Det går inte att ha ett liv vid sidan om. Man tar med sig så mycket hem och det är svårt att släppa det. Man blir psykiskt utmattad och kan inte ha ett fungerande privatliv. Jag har barn, man och ett liv utanför arbetet. Det går inte att ge min själ mer än vi gör, säger en av dem.

Bilden delas av flera. 

– Det märks att det är oroligt i gruppen och att många mår dåligt. Många kanske hittar ett annat jobb. Jag orkar inte sitta och tjafsa med mina kollegor, trots att jag älskar mitt jobb. Jag kanske söker något annat. Många söker sig till Hultsfred och risken är att flera av våra bästa vikarier slutar också på grund av det här.

Varför hör man så ofta att det är problem i Vimmerby kring hemtjänsten?

– Vi får inte stöd av våra chefer och vi får ingen återkoppling. Det är skrämmande. Det finns ingen som backar upp oss, känner vi. Det är inte attraktivt att jobba i Vimmerby kommun och det är därför så många kollegor sökt sig till andra jobb. Vi ska få dubbelt så mycket ansvar, men det händer inget med våra löner. Vi ska göra mer jobb men vi är inte värda något.

De tror även att oron i personalgruppen smittar av sig.

– Det känns som att de äldre märker att det är något på gång och att det finns en osäkerhet och oro. 

"Redan körts över"

Tanken är att planerarna ska ut på golvet och jobba istället.

– Men de har inte själva fått reda på om de ska söka några tjänsterna. De ska jobba som undersköterskor och hela deras jobb försvinner och läggs på oss alla. Jag tror inte den som har jobbat som planerare i några år vill jobba våra arbetstider.

När ska det här införas?

– Ingen vet säkert. 

Vad hoppas ni på?

– Att de låter omsorgsplanerarna vara kvar. 

Tror ni att det är möjligt?

– Nej, vi har redan körts över och de har bestämt sig. Vi har gjort allt vi har kunnat. Allt i vår verksamhet ska mörkas och de blir inte glada om det blir några skriverier.

Vår tidning har försökt att få prata med någon av omsorgsplanerarna. En säger anonymt till oss att deras titel ska försvinna, men vill inte kommentera det närmare än så. HÄR kan du läsa hur hemtjänstchefen Hanna Revelj Westrin ser på kritiken.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt