Annons:

Nu filmas det sista i Hultsfred – då sänds dokumentären om festivalen på SVT

Filmskaparen Hans-Erik Therus befinner sig i Hultsfred för att filma de sista delarna till dokumentären om Hultsfredsfestivalen som visas på SVT den 20 maj. Foto: Privat

Nu filmas det sista i Hultsfred – då sänds dokumentären om festivalen på SVT

Nu är Hans-Erik Therus film om Hultsfredsfestivalen i det närmaste klar. Filmen slutklipps under de närmaste veckorna, för att visas på SVT den 20 maj.
– Jag tycker det är vackert med den här ungdomliga kraften som finns och den här lokala uppslutningen. För mig har det varit grunden i det hela, det är något unikt, säger han.

Annons:

Filmaren Hans-Erik Therus befinner sig för tillfället i Hultsfred för att ordna med de kompletteringar man tycker behövs. Parallellt med hans besök här pågår slutklippningen av filmen.

– Det har märkts att det saknas lite här och var. Det är jag på plats för att filma under två dagar, berättar Hans-Erik Therus, som med det här projektet vill skildra hur en liten lokal folkfest lyckades bli så stor.

I veckan blev det klart att filmen kommer visas den 20 maj på SVT2, i något som heter Kulturstudion.

– Filmen skildrar historien kring den här tajta innersta kretsen av grundarna. Det är också väldigt mycket arkivmaterial för att få en koppling till Hultsfred. Så jag har kunnat blanda dåtid med nutid – det gillar jag.

Vad tycker du själv om resultatet så här långt?

– Det kan man nästan inte se förrän om några år, eftersom man är så djupt inne i det under tiden man jobbar. Men när jag ser materialet känner jag att man blir påverkad på ett härligt sätt av tiden. Det finns en väldigt fin tidskänsla i allting. Det är tack vara det fina arkiv som finns med både mycket stillbilder och mycket rörligt material, så det går verkligen att porträttera tiden, säger Hans-Erik Therus som var på de första festivalerna, från 1986 till första åren på 90-talet.

– Så jag har väldigt varma känslor för den. Det är min ungdomstid kan man säga, tillägger han. 

Inte enkelt klippa ner till en timme

Det har förstås varit en utmanande uppgift att sålla och klippa ner allt material, från tiden innan första festivalen fram till konkursen 2010 – till ett färdigt material på en timme.

– Ibland tänker jag att det är det svåraste man kan göra att koka ner så lång tid, så mycket musik och så många händelser till en timme, det är egentligen omöjligt. Men jag har ändå valt att hålla det ganska tajt kring den här gruppen och som summering tycker jag att det håller väldigt fint.

Vad hoppas du kunna förmedla med filmen?

– Jag tycker det är vackert med den här ungdomliga kraften som finns och den här lokala uppslutningen. För mig har det varit grunden i det hela, det är något unikt. För mig blev det också uppenbart vilken kraft musiken har att samla människor från olika håll, som samsas och är tillsammans och hur hela bygdens sluter upp. Det är magiskt egentligen.

Jag måste få fråga, ”Bajsmannen” är han med i filmen?

– Jag kan inte svara på det än eftersom filmen inte är färdigklippt, utan in i det sista finkammar man och justerar. Men, det finns material om honom, så mycket kan jag säga.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt