Annons:

Tävling ska få fler elever att äta grönt – Vimmerbyskola deltar

Vimarskolan representeras i tävlingen Grönsaksmålet genom klassen 5A. Foto: MostPhotos

Tävling ska få fler elever att äta grönt – Vimmerbyskola deltar

Åtta av tio svenska barn äter för lite grönsaker. Grönsaksmålet är en nationell skoltävling som vill förändra den siffran. Vimarskolan är en av de skolor som deltar.

Annons:

Grönsaksmålet är tävlingen där landets femteklassare får lära sig mer om grönsaker och varför det är viktigt att äta rätt mängd.

Sammanlagt 12 000 femteklassare har anmält sig till årets tävling som är den sjunde i ordningen och i deltagarlistan hittar man klass 5A på Vimarskolan. Malin Söderberg är en av nästan 500 lärare som anmält sin klass till tävlingen.

Tävling i tre delar

Fram till slutet av maj ska de under tävlingens så kallade utbildningsdel lära sig mer om grönsaker och varför kroppen behöver det med hjälp av ämnen som matematik, svenska, hem- och konsumentkunskap och biologi. 

Att odla egen gurka i klassrummet är en annan del i tävlingen och klassen ska också ta fram ett eget recept som skulle kunna få jämnåriga att äta mer grönsaker.

”Föräldrar kämpat i åratal”

Anette Ekstrand på Odlarna.se, som står bakom tävlingen, tycker det är lika spännande varje år att se vilka innovativa recept eleverna tagit fram.

– Jag är övertygad om att barns kreativitet kan göra underverk för att få deras klasskompisar att äta mer grönsaker. Många föräldrar har kämpat med detta i åratal utan att lyckas, kanske är barns fantasifulla idéer lösningen, säger hon i ett pressmeddelande.

Kan följa resultatet under tiden

Klasserna som är med och tävlar kan följa sina resultat och se hur de klättrar på topplistan på Grönsaksmålets hemsida. Som morot för elever och lärare ligger det 25 000 kronor i prispotten och vinnaren utses i slutet av vårterminen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt