Annons:

Hemmingsson om idéen:

Johan Hemmingsson säger att han är öppen för allt, men att det måste finnas lönsamhet i det. Foto: Simon Henriksson

Hemmingsson om idéen: "Öppen för allt – men måste vara lönsamt"

Förslaget från Tomas Holgersson, tidigare ordförande i Vimarhem, bygger på att göra lägenheter ovanpå Coop-fastigheten. Fastighetsägaren Johan Hemmingsson säger att han är öppen för det – men att det kräver lönsamhet.
– Det kräver en gigantisk investering, säger Hemmingsson.

Annons:

Tomas Holgerssons förslag är inte nytt. Redan för ett tiotal år sedan lyftes idén för första gången. 

Nu vill Vimarhems tidigare ordförande aktualisera frågan igen. 

Holgersson tänker sig två våningar med totalt 40 lägenheter på Konsum-husets tak. 

– Tankarna kom, som jag förstått det, upp i en diskussion mellan Dan Edlund, Coop och Bo Klarén. Kåken såldes till Dan Edlund, han lät ta fram idéen och skissen och hade det som en spånarbild. Var det sedan stoppades vet jag inte, men, och det här är hörsägen, så hörde jag att konstruktionen skulle vara lite klen. Annars kanske det hade drivits vidare, säger fastighetsägaren Johan Hemmingsson.

Redan efter ett års ägande sålde Dan Edlund fastigheten till Johan Hemmingsson. 

– Jag har inte fortsatt att titta på frågan, därför att jag bedömde det vara en kall fråga. 

"Inget emot att väcka frågan"

Johan Hemmingsson tror inte att det skulle bli billigare att bygga uppåt, än att nyproducera på mark. 

– Det kanske kräver helt nya stammar och avlopp. Det måste vara genomförbart i befintlig fastighet. Det är en hel del grejer som krävs om det ska bli genomförbart. Jag har inget emot att väcka frågan, men den springande punkten är hållfastighet, är bjälklag och pelare anpassat för två våningar? Det är nummer ett, men är det inte så och man måste förstärka upp kåken med nya pelare och stammar i botten, då överstiger det här och blir dyrare än att bygga på mark. 

Är det uteslutet, då?

– Det kräver gigantiska investeringar och det är fråga om pengar, säger Holgersson. Det kräver vilja och pengar, ja, men jag skulle vilja säga att det måste finnas vilja och lönsamhet. Pengar är nog inte problemet egentligen, utan det är lönsamheten som är problemet. Blir det för dyrt att bygga, då blir hyrorna därefter och då är Holgersson en av dem som såg till att hyrorna är för låga i Vimmerby. Han höll ned hyrorna under sin tid som ordförande i Vimarhem. Vimarhem är hyressättare och de privata får vackert följa efter. Vimmerbyborna är inte vana vid marknadshyror och därför kan inga privata bygga, för de får inte lönsamhet.

Vad hyran skulle bli törs inte Johan Hemmingsson kommentera. 

– Får jag reda på vad en konstruktionsarkitekt säger, då är det inte så svårt att räkna ut vad hyran måste bli. Men jag vågar inte säga något om hyran, då måste jag veta mer vad det kostar. Annars kan jag inte ha en aning om det. Jag tillhör de som försöker och är på och vill utveckla Vimmerby. Men det är inte viljan det är fel på, det handlar om det är ekonomiskt möjligt. Den frågan måste jag passa på.

"Välkommen med idéer"

Om Tomas Holgersson har några idéer är han välkommen att höra av sig, säger Johan Hemmingsson. 

– Det verkar han ha och han är jättevälkommen att höra av sig. Hittintills har jag viftat bort den för att jag tror att kostnadsfrågan är svår. Pengar finns, det går att hitta finansiärer, men återigen – man måste se en lönsamhet i det. Det måste också bli vackert och passa in i stadsbilden. När man gör sådant här är det viktigt att en jävligt bra arkitekt är med. Man kan lätt förstöra saker, så det måste bli fint. I sådana fall ska man sätta ihop en grupp, ta fram idéer och kostnader. Men jag har inte alls engagerat mig i frågan.

Fastighetsägaren säger att han "ler på munnen" när han hör att det skulle vara markproblem i Vimmerby. 

– Det finns hur mycket mark som helst och med de markpriser som finns här, jag ler lite när jag hör det. I stora städer är det problem, men Vimmerby är inte så stort.

"Öppen för allt"

En halv miljon kronor tror Hemmingsson att det kostar att ens ta reda på om det är möjligt att bygga på Konsum-taket. 

– Har man lust att göra det? Projekteringstiden är lång och om detaljplanen behöver ändras, så är det minst ett år. 

Kan du tänka dig att låta någon annan bygga?

– Det förekommer på många håll och det kan jag göra, men då säljer jag hellre hela fastigheten. Jag tror att det ska vara samma ägare, med de problem som eventuellt kan uppstå. Att arrendera ut taket och så håller inte det som är under, nej, det skulle inte funka. Då måste man försäkra sig om att det håller och funkar och sedan kan man hyra ut. Har någon en idé och vill köpa projekt, så är det ett alternativ. 

Är du öppen för det?

– Absolut, jag är öppen för allt. Om jag själv vore den som funderade på det, så skulle jag inte vara lika sugen om det var någon annans byggnad. Jag skulle inte vara lika taggad. Jag hade varit mer taggad om man hade alltihop, säger Johan Hemmingsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt