Annons:

ELEV SKA HA KNIVHOTAT LÄRARE – SÅ SER REKTORN PÅ HÄNDELSEN

Josephine Svensson, rektor på AL-skolan, säger att hon hanterat den händelse som inträffade förra veckan. Foto: Privat/Mostphotos

ELEV SKA HA KNIVHOTAT LÄRARE – SÅ SER REKTORN PÅ HÄNDELSEN

Enligt uppgifter från en trovärdig källa knivhotade en elev en lärare på Astrid Lindgrens skola i samband med ett besök på Vimmerby gymnasium. Rektorn Josephine Svensson bekräftar incidenten som inte polisanmälts. 

Annons:

Det var i samband med att högstadieelever från Astrid Lindgrens skola besökte Vimmerby gymnasium i slutet av förra veckan som händelsen skedde. 

En person med god insyn har reagerat starkt på att han inte läst något alls om händelsen i media.

– All personal vet om händelsen. En elev ska ha fått tag i en kniv under själva rundvandringen och viftar med den framför ansiktet på personalen. Han säger också "jag ska döda dig". Jag kan inte förstå om det polisanmälts, för det borde ha skett direkt. Jag är rädd för att man försöker tysta ned det här. Det är en ytterst allvarlig händelse, säger personen, som önskat vara anonym. 

Hur har händelsen tagits emot i efterhand?

– Det har varit ganska tyst om det. Att ingen har hört något gör att det känns som att man försöker tysta ned det hela, säger personen.

Bekräftar incident

AL-skolans högstadierektor Josephine Svensson bekräftar att en incident skedde i samband med gymnasiebesöket.

– Det var rätt många busiga tonåringar med vid besöket och när man gick igenom ett program fanns det ett bord där. Vid en passage plockade en elev upp en kniv, höll i den och skojade med läraren genom att säga "jag kan döda dig med den här". Läraren som var precis bakom sa att eleven skulle plocka bort kniven och upplevde inte situationen som ett hot på det sättet, säger Josephine Svensson. 

Rektorn berättar att händelsen är anmäld som ett allvarligt tillbud.

– Vi har även hanterat eleven ifråga med familj och vårdnadshavare. När det skedde upplevde inte lärare det som något hot eller som en hotfull situation. Det är självklart aldrig okej att ta ett arbetsmaterial på det sättet, men nu hände det. 

Kniven var kvar i slidan hela tiden och aldrig ute ur fordralet.

– Det är detaljer som är avgörande för hur jag agerar. Det sammantaget med att läraren inte tog det som ett hot är grunden till hur jag sedan valde att agera.

Vad har eleven själv sagt?

– Man har aldrig haft för avsikt att göra någon illa. Man har inte tänkt på vad man har gjort utan fick ett infall. Vi har talat om att det här är väldigt allvarligt och kommer följa upp detta. 

Den jag har pratat med reagerar starkt på att det inte har polisanmälts?

– Det har jag förståelse för absolut. Jag själv var inte där och det går att få många föreställningar när man hör att en kniv var inblandad. Jag har fått bedöma situationen utifrån berättelsen från den som var där och därefter har jag agerat. Jag känner mig trygg i mitt agerande och hade aldrig tvekat på att polisanmäla det hela om det varit en hotfull situation.

"Ingen mörkläggning"

Att stänga av eleven har inte varit aktuellt i det här fallet.

– Det hade förstås varit aktuellt vid ett hot. Då hade eleven omedelbart avvisats från platsen, men nu var inte upplevelsen på plats så. 

Den här personen upplever att ni försökt mörka det här?

– Nej, det finns ingen mörkläggning. Eftersom det inte blivit någon polisanmälan har det inte snappats upp av er och jag har hanterat det här i arbetet genom att anmäla det som ett allvarligt tillbud. Det är hanterat med elev, vårdnadshavare och berörd personal. Jag kan förstå att man känner oro om man inte var där, men jag har hanterat händelsen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt