Annons:

Insatsledaren efter dödsolyckan:

Kenneth Söderberg är insatsledare vid räddningstjänsten och var först på plats vid dödsolyckan. Foto: Lotta Madestam/Simon Henriksson

Insatsledaren efter dödsolyckan: "Går aldrig att vänja sig"

Tre kvinnor i 75-årsåldern omkom i den tragiska singelolyckan på riksväg 23/34 mellan Vimmerby och Hultsfred. Insatsledaren Kenneth Söderberg var först på plats.
– Det går aldrig att vänja sig vid det här, säger han dagen efter händelsen.

Annons:

Larmet om olyckan kom vid 14.25-tiden på tisdagen. Det rörde sig om en singelolycka, där en personbil gått av vägen och kolliderat med ett träd.

Allra först på plats från räddningstjänsten var insatsledaren Kenneth Söderberg.

– Jag förstod väldigt snabbt att det var en extremt allvarlig händelse. Andreas Enberg från Hultsfred var också tidigt där med sin personal och det stod klart väldigt tidigt att det rörde sig om en väldigt väldigt allvarlig händelse, säger Kenneth Söderberg. 

Timmar senare meddelade polisen att de tre kvinnorna som var inblandade i olyckan hade avlidit till följd av sina skador. 

– Det här är extrema sällanhändelser för oss, men det är baksidan med det här jobbet. Man är medveten om det och vi har en uppbyggd organisation för krishantering och kamratstöd i den egna organisationen. Vi har den professionella hjälpen man kan få och vi har också varandra. Det är klara och tydliga riktlinjer för det i Vimmerby, Hultsfred och Västervik. 

Tung stämning

Personalen som varit inblandade i att hantera olyckan avslutade gårdagen tillsammans med varandra. 

– Vi satt ned på stationen i Hultsfred och pratade. Ambulansen var där också. Det blir en intern bearbetning också. Man har sett saker som man självklart inte mår bra av. Så är det givetvis, men man har stöd av professionella kamrater, familj och vänner. Många går in i en roll och det går inte riktigt att föreställa sig hur det hade varit att komma dit som civil. Man vet vad som kan vänta i det här jobbet.

Men det går aldrig att vänja sig, konstaterar Kenneth Söderberg. 

– Den dagen man blir likgiltig är det ett problem. Man måste få ha sina olika krisfaser i jobbet och det senaste året har vi fått hantera en mängd allvarliga händelser i norra länet. Det har varit flera händelser med mycket tragisk utgång. Varje gång är det extremt jobbigt i sig, även om det inte går att jämföra larm och larm. Alla har sin dignitet, men vi har en väl fungerande kommun och ett väl fungerande samarbete med kris- och kamratstöd både internt och externt i form av våra intilliggande län och grannkommunerna. 

Hur var stämningen igår?

– Självklart jättetung. Alla var införstådda med att det var en extremt allvarlig händelse och det låg en tung stämning hela tiden. Det gör det fortfarande och det tar ett tag innan det går att gå vidare för vår del. 

Hur går ni vidare under resten av veckan?

– Vi har pratat med personalen om gårdagen och jag som insatsledare och ytterst ansvarig hör av mig till dem för att se så allt är bra med dem efter omständigheterna. Personalen vet att de kan nå mig eller mina kollegor dag som natt. Mår någon dåligt så plockar vi dem ur tjänst och använder den professionella hjälp som kommunen har. Det är en kontinuerlig dialog med våra anställda. 

Lider med de drabbade

Mest tänker Kenneth Söderberg förstås på alla som miste en anhörig under gårdagen.

– Det är extremt sorgligt. Många kommer fram till oss, lägger en hand på axeln och visar en tyst omtanke. För vår del behövs det inte mer, men för oss är det omöjligt att sätta oss in i de drabbades situation.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt