Annons:

Torrt i skog och mark – nu införs eldningsförbud i hela länet

Från och med i morgon blir det förbjudet att elda i hela Kalmar län. Foto: Pixabay

Torrt i skog och mark – nu införs eldningsförbud i hela länet

Det är just nu torrt i skog och mark. Det leder nu till att alla kommuner i Kalmar län inför eldningsförbud från och med i morgon, fredagen den 26 maj, klockan 12.00. 

Annons:

Den senaste tidens värme och torka gör att det råder hög brandrisk i skog och mark. Samtliga kommuner i Kalmar län har i samråd med länsstyrelsen fattat beslut om att utfärda eldningsförbud från och med i morgon, fredagen den 26 maj. Beslutet gäller från klockan 12.00 i morgon. 

Eldningsförbudet gäller i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse. Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning och annan bränning med fast bränslen (ved, kol, briketter, gräs, ris och grenar).

Förbudet omfattar inte grillning och matlagning vid iordningsställda platser utformade så att faran för antändning och spridning är låg

Bakgrunden till beslutet är höga brandriskvärden och prognoser för kommande dagar. Länsstyrelsen och länets räddningstjänster gör löpande bedömningar och analyser av hur brandrisken utvecklas. Allmänheten uppmanas att löpande följa myndigheternas och mediernas kanaler för aktuell information om rådande eldningsförbud.     

Beslutet om att införa eldningsförbud i Kalmar län har fattats av respektive kommun och gäller tills vidare.

– Det är mycket torrt i skog och mark just nu och ett eldningsförbud kan hjälpa oss att förhindra att allvarliga bränder skapar stora skador i vår kommun. Några av våra senaste skogsbränder i kommunen visar hur viktigt det är att grillning nu måste ske i riktigt säkra grillanordningar, säger Jakob Dahlquist, förebyggandechef på räddningstjänsten i Västerviks kommun.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt