Annons:

Så går arbetet med Karlbergstomten – då kan detaljplanen vara färdig

Så går arbetet med Karlbergstomten. Klas Svensson är samhällsbyggnadschef i Vimmerby kommun. Foto: Simon Henriksson

Så går arbetet med Karlbergstomten – då kan detaljplanen vara färdig

Karlbergstomten ligger attraktivt i centrala Vimmerby. Planen är att det ska bli bostäder på tomten och arbetet pågår just nu.
– Jag kan tänka mig att en detaljplan är färdig tidigast nästa år, säger Klas Svensson, samhällsbyggnadschef i kommunen.

Annons:

Tomten som är mest känd som Karlbergstomten heter egentligen Storken 18 och är drygt 4 700 kvadratmeter stor. Kommunen köpte tomten i slutet av 00-talet för cirka tolv miljoner kronor. 

Fastigheten har sedan dess kostat kommunen ett antal miljoner per år. Redan när kommunen valde att förvärva tomten fanns planer på att bygga lägenheter i området, men i mitten av 10-talet kom mardrömsbeskedet.

Markundersökningar på tomten visade flera giftiga ämnen och det rörde sig om föroreningar i form av olja, olika metaller och klorerade alifatiska kolväten. 

Planen har varit att sanera Karlbergstomten för att därefter sälja den. Innan området kan exploateras måste tomten saneras och en ny detaljplan beställdes under förra året. 

– Det jag kan säga för vår del är att vi har ett uppdrag att jobba med frågan. Det har skett dialoger med politiken, externt och olika intressenter under året. Men än så länge finns ingen riktning för hur vi ska gå vidare, säger Maria Bolin, samhällsplanerare på Vimmerby kommun. 

"Attraktivt läge"

Hon konstaterar att det är ett "viktigt och fint läge" i centrala Vimmerby.

– Därför behöver det planeras noggrant. Man behöver hitta någon som kan utveckla det på rätt sätt med tanke på kringliggande kulturmiljöer. Det uppdraget säger att vi ska möjliggöra för bostadsbebyggelse som knyter an till resten av stadskärnan. Detaljplanens syfte är att se till att bevara värden och stärka stadskärnans inriktning och karaktär, så att den får fortsätta. I slutändan är ju det en politisk fråga hur hårt man vill reglera det i detaljplanen och det beror också på intresset från marknaden. Det finns olika vägar att gå kring detaljplanen och det har tidigare funnits diskussion om att göra det med exploatör, säger Maria Bolin. 

Detaljplanearbetet är påbörjat.

– En knäckfråga är saneringen och hur mycket man behöver sanera beror på hur mycket bostäder man ska bygga. Att sanera hela området innebär en kostnad och en del av området innebär en annan kostnad. Utredningar pågår just nu kring vad det skulle innebära. Vi vet problematiken kring föroreningarna och var det är mest, men det behövs en vidare utredning. 

För översiktsplanen, som Maria Bolin är ansvarig över, är Karlbergstomten jätteaktuell.

– Det är ett attraktivt läge och vi pekar ut det som ett område med utvecklad användning, där det finns stora ambitioner. Sedan ska det bli något av det också och man ska välja vilken väg som är bäst. 

"Rätt död bransch"

Klas Svensson är samhällsbyggnadschef i Vimmerby kommun. Han säger att man nu inväntar ett utkast.

– Det handlar om markanvändningen och vad man kan tänka sig utefter föroreringarna som är på tomten. Nästa steg är en konsult som tittar på vilka kostnader som ligger i saneringen och utefter det får vi sedan planera marken. Det kan förändra sig utefter vad konsulterna kommer fram till, säger han.

Klas Svensson menar att man fortfarande är i ett väldigt tidigt skede i processen.

– Vi behöver få in en miljökonsult som hjälper oss att beräkna kostnaderna. Efter det är det en politisk fråga kring hur man väljer att gå vidare. 

Eftersom det är kommunen som har för avsikt att bygga bostäder på den centrala tomten måste kommunen stå för sanering för känslig markanvändning. Skobes Bil ska stå för sanering av mindre känslig markanvändning. Det finns ett avtal mellan parterna upprättat. 

– Fördelningen är färdig, men man vet ännu inte vilka kostnader det rör sig om. 

När kan en detaljplan vara färdig?

– Om jag får gissa eftersom den inte gått ut på samråd ännu, och det lär bli en del synpunkter då, så kan jag tänka mig att en detaljplan är färdig först nästa år. Det är så jag ser det, sedan beror allt på olika saker. Kommunens ekonomi är en parameter och man tänker ju inte själva bebygga tomten. Marknaden just nu är ju sådan att det inte är så många externa aktörer som bygger speciellt mycket. Den branschen är tyvärr rätt död just nu beroende på ränteläge, inflation och omvärldsläge. 

Behöver sanera mer där det ska bli bostäder

Klas Svensson vill därför inte spekulera kring när det kan bli bostäder på tomten, som i dagsläget används som parkeringsyta. 

– Steg ett efter det här är också att politiken säger att man vill gå vidare med det här i skarpt läge. Säg att detaljplanen vinner laga kraft någon gång under nästa år – då ska det marknadsföras eller byggas där. Men förhoppningsvis är man i ett bättre läge då än nu. 

Hur många bostäder kan det bli?

– Det beror sig på hur man kan nyttja tomten utifrån föroreningarna. Där man planerar för bostäder kommer man behöva sanera mer än områden där man inte kommer vistas lika permanent. Så det är utifrån de beräknade kostnaderna man planerar detaljplan.

Men hur många bostäder det kan bli går inte att säga nu?

– Nej, det är svårt att göra. Efter sommaren kanske det går att konkretisera lite mer kring kostnaderna innan politiken tar ställning till det. 

HÄR kan du läsa kommunalrådet Helen Nilssons (S) tankar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt